Arkæologer har sporet hestens oprindelse og afslører: Derfor rider vi på dem

Kæledyr

12/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Har du nogensinde undret dig over, hvornår vi begyndte at ride på hestene?

Arkæologer har for nylig gjort betydelige fremskridt i forståelsen af hestens oprindelse og menneskers forhold til dem.

Forskere har fastslået, at de tidligste forfædre til hesten stammer fra Nordamerika og spredte sig til Asien via Beringstrædet for omkring en million år siden.

Disse heste blomstrede i Asien, men uddøde i Amerika.

Den dominerende hestelinje

For cirka 4.200 år siden blev en bestemt hestelinje hurtigt dominerende over hele Eurasien, hvilket indikerer begyndelsen på menneskers udbredelse af tamheste.

Denne hest havde en genetisk mutation, der ændrede formen på dens ryg, hvilket sandsynligvis gjorde den lettere at ride på.

"Før i tiden havde man mange forskellige hestelinjer," sagde Pablo Librado, en evolutionsbiolog ved det Spanske Nationale Forskningsråd i Barcelona og medforfatter til den nye undersøgelse. Den genetiske mangfoldighed var tydelig i gamle DNA-prøver, som forskerne analyserede fra arkæologiske steder over hele Eurasien, der går tilbage til for 50.000 år siden.

Hurtig spredning af tamhesten

Analyser af 475 gamle hestegenomer viste en bemærkelsesværdig ændring for omkring 4.200 år siden.

En bestemt hestelinje, der først opstod i det, der kaldes Pontisk-Kaspiske Steppe, et sletteområde, der strækker sig fra det nuværende nordøstlige Bulgarien over Ukraine og gennem det sydlige Rusland, begyndte hurtigt at dukke op over hele Eurasien og erstattede hurtigt andre linjer.

Inden for tre hundrede år var hestene i Spanien ligesom dem i Rusland.

"Vi så denne genetiske type sprede sig næsten overalt i Eurasien – denne hestetype, der var lokal, blev global meget hurtigt," sagde medforfatter Ludovic Orlando, en molekylær arkæolog ved Centret for Antropobiologi og Genomik i Toulouse, Frankrig.

Sintashta-folket og deres indflydelse

Forskere mener, at denne ændring skyldtes et bronzealderfolk kaldet Sintashta, som havde tæmmet deres lokale hest og begyndte at bruge disse dyr til at hjælpe dem med dramatisk at udvide deres territorium.

Domesticeringen af vilde heste på de eurasiske sletter var en proces, ikke en enkelt begivenhed, siger forskerne.

Arkæologer har tidligere fundet beviser for, at folk indtog hestemælk i tandrester, der dateres til omkring 5.500 år siden, og de tidligste beviser for hesteridning dateres til omkring 5.000 år siden.

Men det var Sintashta, der spredte de særlige heste, de havde tæmmet, over hele Eurasien, ifølge den nye undersøgelse.

Hestens unikke rolle i menneskers historie

Folk havde tæmmet andre dyr flere tusinde år før heste – herunder hunde, grise, kvæg, geder og får.

Men den nye forskning viser, at den reducerede genetiske mangfoldighed forbundet med domesticering skete meget hurtigere hos heste.

"Mennesker ændrede hestens genom forbløffende hurtigt, måske fordi vi allerede havde erfaring med at håndtere dyr," sagde Laurent Frantz, der studerer genetikken af gamle skabninger ved Ludwig Maximilian Universitet i München og ikke var involveret i undersøgelsen. "Det viser hestens særlige plads i menneskelige samfund."

Kilde: Independent