5 gode råd: Sådan sikrer du dig, du køber en sund og rask hvalp

Kæledyr

30/01/2024

Foto: Cathrine Cocks / Dyrenes Beskyttelse
Foto: Cathrine Cocks / Dyrenes Beskyttelse

Skrevet af J. Bøgen

En hundehvalp er en glædelig familieforøgelse, men hvis det viser sig, at hvalpen er syg eller har andre helbredsproblemer, kan lykken hurtigt vende.

Dårlig velfærd forårsaget af usund avl er desværre udbredt blandt en del hunderacer. Ligegyldig om du køber en hvalp fra en stor opdrætter eller et stueopdræt, en ren race eller en blandingshund, så er der nogle grundlæggende forhold, du som ny hundeejer bør være opmærksom på.

Som tommelfingerregel skal hunden kunne bevæge sig frit, løbe og lege. Og så skal den kunne trække vejret uden problemer og ikke være generet af fysiske udtryk, som udelukkende er fremavlet for at opnå et bestemt udseende.

"Der er mange racer, som har forskellige fysiske udfordringer, der er fremavlet, fordi efterspørgslen er stor. Det kan være flade snuder, ekstremt overskydende hud, store øjne eller meget lange ører, men intet af dette er naturligt for hunden. Det er ikke naturligt, at den snorker, når den hviler, fordi den ikke kan få luft, eller at den dagligt kræver vask og behandling af hudfolderne," siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

5 gode råd til at købe en sund hvalp

Der er ikke nogen formel på, hvordan du sikrer dig en sund og rask hund. Hos Dyrenes Beskyttelse har vi samlet de fem vigtigste råd til dig, som skal ud at købe en ny hvalp til familien.

  1. Sæt dig ind i forskellige racers risici for sygdomme. 

  2. Spørg efter forældredyrenes sygdomshistorik. Har de problemer med vejrtrækning? Hud? Øjne? Hjertefejl? Tænder? Eller arvelige sygdomme? 

  3. Hvalpen skal være sundhedsundersøgt og vaccineret af en dyrlæge.

  4. Du skal se hvalpens mor og hvalpen sammen, og vide hvor hvalpen er vokset op.

  5. Hvalpen skal virke tryg og have tillid til mennesker.

Ny kampagne skal hjælpe danskerne med at købe sundere hunde

Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd.

Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred.

Dyrenes Beskyttelse står bag kampagnen.