Ny rapport roser særlig dansk indsats for borgerdrevne netværk

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er særligt det danske foreningsliv, der får rosende ord med på vejen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En rapport fra Radboud Universitet i Holland kaster lys over, hvordan borgerdrevne netværk i Danmark, Belgien, Holland og Frankrig bidrager til global solidaritet og udvikling. I Danmark har især CISUs medlemsorganisationer deltaget, og studiet fremhæver, at de er langt fremme i arbejdet med at understøtte lokalt ledet udvikling.

Rapporten, skrevet af professor Sara Kindbergen sammen med et internationalt research-team, har undersøgt, hvordan borgerdrevne initiativer – kaldet "Citizen Initiatives for Global Solidarity" – arbejder på tværs af forskellige organisatoriske rammer.

Anders Reimers Larsen, rådgiver i CISU, forklarer:

"Det handler om mennesker, der går sammen – ofte omkring et køkkenbord – for at skabe en forskel. I Danmark er det typisk i form af foreninger, mens det i Holland ofte sker gennem fonde," siger han.

Trods organisationernes forskelle i struktur har studiet identificeret en fælles drivkraft: Et dybt engagement for at påvirke samfund og skabe bæredygtige løsninger.

Udviklingsarbejdets fire generationer

Rapporten arbejder med en teoretisk ramme, der inddeler udviklingsarbejde i fire generationer. Første generation fokuserer på nødhjælp som at bygge brønde, mens de senere generationer skifter mod bæredygtige løsninger og politisk fortalervirksomhed.

Ifølge Anders Reimers Larsen sker den største og mest bæredygtige forandring, når organisationer bevæger sig væk fra "bare" at bygge brønde og i stedet engagerer sig i strukturelle forandringer.

"Hvis man vil skabe langsigtet forandring, er det mere relevant at arbejde i generation to, tre og fire. Men det betyder ikke, at der ikke er værdi i alt det arbejde, der sker på tværs af generationerne," siger han.

Ros til dansk tilgang

Ifølge Anders Reimers Larsen konkluderer rapporten, at CISUs medlemsorganisationer har en særlig styrke:

"De er ofte langt fremme i anden, tredje og til dels fjerde generation. Det betyder, at de arbejder med systemtænkning og understøtter lokale befolkninger i at skabe egne løsninger," siger han.

CISUs medlemsorganisationer skiller sig for eksempel ud ved deres evne til at engagere både lokale og internationale partnere. Rapporten fremhæver, at netværkene er præget af stærk forankring i danske værdier som solidaritet og lighed. Anders Reimers Larsen bemærker også, hvordan medlemsorganisationerne bidrager til bæredygtige forandringer.

"De arbejder ikke bare med projekter, men også med at påvirke de underliggende strukturer, der skaber ulighed," siger han.

En kilde til refleksion

Studiet har ikke kun været en akademisk øvelse, men også en anledning til refleksion. Anders Reimers Larsen understreger, at CISU ser rapporten som en invitation til at styrke fremtidige strategier.

"Resultaterne giver os værdifuld indsigt i, hvordan vi kan styrke samarbejdet mellem organisationer og skabe endnu større impact," afslutter han.

Rapporten beskriver, hvordan civilsamfundsorganisationers arbejde kan forstås i fire “generationer” af udvikling

  • Ydelser og nødhjælp: Den meget direkte hjælp, for eksempel også i akutte kriser – bygge en brønd, dele nødhjælp ud

  • Udvikling i lokalsamfund: Langsigtede projekter, hvor lokale fællesskaber involveres i løsninger

  • Fortalervirksomhed: Fokus på systemiske forandringer gennem påvirkning af beslutningstagere

  • Bevægelser: Når udviklingen bæres af lokale, folkelige bevægelser i det globale syd