Har ikke selv råd: Nu får 1000 danske familier alligevel en sommerferie

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Et stigende antal familier i Danmark oplever fattigdom og har ikke råd til sommerferie på eget budget.

I de kommende uger holder 1.023 familier sommerferie med Dansk Folkehjælp.

Sammen med flere end 200 frivillige tager de i alt knap 4.000 voksne og børn af sted for at bygge venskaber og høste gode oplevelser, der bliver til ferieminder for livet.  

For samtlige familier gælder, at de ikke ville være kommet på ferie, hvis pengene skulle findes i familiernes egne budgetter.

Det rækker økonomien ikke til.  

“Vi er glade for, at vi kan sende så mange familier af sted på ferie. Ferien er de dage, hvor forældre og børn finder hinanden, hvor det ikke handler om, hvad de har råd til, men om hvad de skal lave sammen. Vi kan se, at forældre får ekstra kræfter og overskud på Dansk Folkehjælps ferieophold, når de ikke konstant skal forholde sig til økonomien. Og når forældrene får styrke og selvtillid, får børnene styrke og selvtillid,” siger Mirka Mozer, generalsekretær i Dansk Folkehjælp

Mere end 12.000 ansøgninger

Organisationen har i år modtaget flere end 12.000 ansøgninger om feriehjælp. Sidste år steg antallet af ansøgninger med godt 30 procent, og høje tal er således blevet den nye norm.  

“Vi oplever, at fattigdom og de afsavn, som fattigdommen forårsager, rammer flere og flere familier i Danmark. Selv en mindre ekstra udgift til medicin eller en gave til en fødselsdag, tvinger forældre til at skrue ned for andre ting for eksempel madbudgettet,” siger Mirka Mozer.  

Hun understreger, at en ferie for familierne er meget mere end en tiltrængt pause fra en hverdag med mange økonomiske bekymringer og sociale udfordringer.   

“Vi har alle brug for at holde ferie sammen. Når vi har tid med hinanden og oplever noget sammen som familie, skaber det sammenhold, samhørighed og ferieminder, som vi gemmer hele livet. Jeg kan huske mine egne ferier med mine forældre og søster. Den slags ferieminder skal alle have mulighed for at få,” siger Mirka Mozer.     

En uge i familiehytte

En ferie med Dansk Folkehjælps feriehjælp består af en uge i en familiehytte på et feriecenter i Danmark. Dertil kommer de aktiviteter og udflugter, som Dansk Folkehjælps frivillige arrangerer, og et tilskud til indkøb af mad i et supermarked.  

Finansiering af ferieopholdene kommer i år fra blandt andet fra Arbejdsmarkedets Feriefond, Ole Kirk’s Fond og Novo Nordisk Fonden.

Desuden møder de frivillige ferieledere meget stor velvilje lokalt fra både handelsliv og kulturinstitutioner, som også bidrager økonomisk til børn og voksnes ferieoplevelser.  

Dansk Folkehjælp har inviteret børn og voksne på ferieophold siden 1940’erne.