Eksperterne vurderer: Denne kræfttype kan være udryddet i Danmark i 2040

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Lad os håbe, de får ret!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Inden 2024 kan så få kvinder blive ramt af livmoderhalskræft, at sygdommen i praksis vil være et batragte som elimineret.

Så opløftende er vurderingen fra eksperter ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Hvis det faktisk kommer til at ske, vil det være første gang, en kræfttype reelt forsvinder.

"Det er jo fuldstændig enestående, at vi kan stå her i dag og sige, at vi kan udrydde en kræfttype inden for en relativ kort tidshorisont. I 1960’erne var livmoderhalskræft den tredje hyppigste kræftform for kvinder – i dag er den nr. 13," siger Janne Bigaard, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Høj tilslutning til screening og vaccination

Sammen med sine kolleger, Susanne Krüger Kjær og Berit andersen, der begge er overlæger og professorer, har Janne Bigaard kigget på de nyeste danske data om livmoderhalskræft i Danmark.

Specifikt har de kigget på de tre faktorer, der skal til for at udrydde sygdommen:

  • Tilslutning til HPV-vaccination

  • Deltagelse i screeningsprogram

  • Opfølgning, når en kvinde har celleforandringer

Og det er ved at have gennemgået disse tre punkter, at eksperterne altså kan konkludere, at det går endog rigtig godt for Danmark, når det kommer til at komme livsmoderhalskræft til livs.

Faktisk er Danmark godt på vej mod WHO's grænse for eliminering af sygdommen, som er defineret ved mindre end fire tilfælde per 100.000 kvinder.

Tæt på mål for vacciner

De nyeste tal for vaccinetilslutningen lyder på 89 procent for 12-årige drenge og piger, når det gælder den første af de to HPV-vacciner. Det er snublende tæt på målet om 90 procents tilslutning.

For screeninger er der imidlertid et stykke op til målet, som her er sat til 70 procents deltagelse. Det er nemlig kun omkring 60 procent af de danske kvinder, der tager imod tilbuddet.

Bigaard peger på hjemmeprøve som en relativt ny metode, der kan øge screeningsdeltagelsen. Her tager kvinden en virusprøve hjemme og sender den med posten til et laboratorium. Forsøg viser, at flere kvinder, som ikke kommer til screeningsundersøgelse hos lægen, deltager, når de bliver tilbudt at tage prøven hjemme. 

Dermed kan Danmark være et skridt nærmere målet: At ingen kvinder i Danmark skal blive syge eller dø af livmoderhalskræft.