Den 5. september er Flagdag for Danmarks udsendte.
Formålet med Flagdagen er at anerkende og hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, regeringen eller en minister.
Dagen omfatter alle, der er eller har været sendt ud fra Forsvaret, Redningsberedskabet, Politiet, Udenrigsministeriet og Sundhedsvæsenet.
Sådan markeres dagen
Flagdagen markeres ved centrale arrangementer i København samt en række lokale arrangementer i hele Rigsfællesskabet.
Det officielle Danmark markerer Flagdagen for Danmarks udsendte ved en mindehøjtidelighed med kranselægning ved monumentet i Kastellet, en mindegudstjeneste for Danmarks faldne i Holmens Kirke og en parade for årets udsendte på Christiansborg Slotsplads.
Den officielle markering af flagdagen har siden 2018 også omfattet et arrangement i Jylland. I 2024 afholdes arrangementet i mindeparken i Aarhus.
Flagdagen markeres også ved lokale arrangementer i de fleste af landets kommuner samt på Færøerne og i Grønland.
Startede med en konstabel
Ideen til flagdagen kom fra overkonstabel Kim Eg Thygesen. Han foreslog efter udsendelser til Kosovo i 2004 og Afghanistan i 2006, at Danmark skulle hædre sine udsendte på en national flagdag.
Flagdagen for Danmarks udsendte blev besluttet af regeringen i 2009 og blev højtideligholdt første gang samme år. I 2024 er det således 16. gang flagdagen blev afholdt.