Vil du have smukke roser til foråret? Her er hemmeligheden

Hus og have

05/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Vimal N.

Få dine roser til at blomstre frodigt til foråret: Oktoberguiden til pleje og beskæring

Med efteråret i fuld gang er oktober den perfekte tid til at sikre, at planter kommer igennem vinteren i bedst mulig form. At give haveplanter den rette pleje om efteråret sikrer, at de tåler vinterkulden og producerer masser af blomster til foråret.

Beskæring af blomster

For visse rosevarianter anses beskæring i efteråret for afgørende, da det sikrer, at planter vokser frodigt og blomstrer godt hvert år. Beskæringsmånederne for roser ligger normalt mellem januar og februar, men nogle blomsterroser kræver mere specifik timing, især klatreroser.

Eksperter fra Royal Horticultural Society (RHS), som er Storbritanniens førende velgørenhedsorganisation for havearbejde advarer: "Hvis man lader klatreroser være, kan de blive en forvirret rodebunke af grene med meget få blomster." Selvom mange haveejere er skræmt af opgaven med beskæring, er det nemt at gøre, når reglerne følges.

Det første skridt er at fjerne døde og syge grene, inden man binder de nye skud, der har brug for støtte.

Eventuelle blomstrende sideskud skal derefter beskæres med omkring to tredjedele af deres længde. Beskæring er velegnet til klatreroser i oktober, efter at blomsterne er begyndt at visne og visne.

Sådan fjerner du bladene

Ifølge eksperterne hos RHS bør man "beskære slyngende og klatreroser, når de er færdige med at blomstre, og binde stænglerne, inden efterårsvindene forårsager skade."

En anden essentiel opgave ifølge eksperterne er at fjerne eventuelle resterende blade fra plantens base for at forhindre udviklingen af sygdomme. "Ryd op i faldne rosenblade for at forhindre sygdomme som sort plet i at overvintre."

Sort plet, en sygdom forårsaget af svampen Diplocarpon rosae, er den mest skadelige sygdom, der er kendt for at påvirke roser.

Over tid vil sygdommen markant reducere plantens styrke, med blade, der først viser tegn på infektion.