Vaskemaskinen er en energisluger: 7 gode råd til at spare penge på tøjvask

Hus og have

06/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Vaskemaskinen er uundværlig - og når først du har haft en tørretumbler, så er den også. De er til gengæld også dyre poster på regninger. Men der findes smarte måder at spare penge, vi har samlet 7 gode råd.

Er det blevet vaskedag på matriklen? I disse tider med høje energipriser, kan det være en nærmest angstprovokerende opgave at skulle sætte maskinen i gang med en tøjvask, fordi vaskemaskine og tørretumbler begge to er synlige poster på energiforbruget.

Nye tricks til et nyt år

Vi har et årsskifte lige for døren. Og hvad kunne være bedre, end at gå ind i det nye år væbnet med nye tricks til at spare penge? Der findes små ændringer, som kan få stor indflydelse på størrelsen på din regning for strømforbruget med din vaskemaskine og tørretumbler. Vi har samlet 7 af dem herunder.

1. Fyld maskinen

Din vaskemaskine bruger den samme mængde energi, lige meget om du fylder maskinen helt eller halvt. Derfor kan du finde en besparelse ved at sørge for, at du kun vasker, når maskinen er fuld.

Nogle nyere maskiner har muligheden for at indstille maskinen til en halvfyldt vask, så mængden af energiforbruget er mere tilpasset størrelsen på den vask, du har sat over.

2. Overfyld ikke tørretumbleren

Det første råd er at fylde vaskemaskinen, og derfor kan dette råd næsten virke fjollet. Men du kan spare på energien, hvis du sørger for ikke at overfylde din tørretumbler.

Overfylder du den, vil det tage længere tid, før tøjet er tørt, og jo længere tid tørretumbleren skal køre, jo mere energi bliver der brugt.

3. Lufttør når vejret tillader det

Rådet her kender de fleste husejere formentlig allerede, men blot for at understrege, hvor smart og energibesparende det er, er den taget med her.

For rådet giver næsten sig selv, hvis vejret tillader det, så udnyt naturens egne - og gratis - kræfter, til at få tørret dit tøj udenfor. Det giver tilmed den dejligste friske duft til dine nyvaskede ting.

4. Vask, når strømmen er billigst

De fleste er efterhånden blevet bekendt med, at der er tidspunkter på dagen, hvor strøm er billigere end andre. En hel simpel måde at spare penge på tøjvask er derfor, at du sørger for at sætte en vask over eller tørretumbleren i gang på de tidspunkter, hvor strømmen er billigst. 

Det vil typisk være tidligt om morgenen eller sent om aftenen. 

5. Rengør tørretumbleren

Rådet her kan nyt for mange. Men hvis du sørger for at rengøre din tørretumbler, kan der være energi og dermed penge at spare. 

Filteret i en tørretumbler kan gemme på meget snavs, og forsømmer du rengøringen af dette, kan du risikere end mindre effektiv vask. Så sørg derfor for regelmæssigt at rengøre din tørretumbler. 

6. Brug tørrebolde eller tennisbolde

Det er ikke tid til boldspil, men derimod tid til effektiv tøjvask og tørring. Her spiller tennisbolde og tørrebolde en væsentlig rolle. Hvis du smider en tennisbold med ind i tørretumbleren, skaber du de bedste betingelser for en effektiv tøjtørring. 

Boldene vil bidrage til at tøjet, klude og håndklæder ikke vikler sig sammen, og den større luftstrøm i maskinen gør, at tøjet tørrer hurtigere. 

7. Hurtigvask

Mange nyere vaskemaskiner har smarte funktioner, som - hvis du bruger dem rigtigt - kan bidrage til en billigere tøjvask. Flere maskiner har muligheden for en hurtigvask, så du kan få rent tøj på rekordtid. Det skal selvfølgelig være de vaske, hvor det er nok med en hurtigvask. 

Men ved at kende de 7 råd, har du gode muligheder for at spare på energiregningen.