Tiltrækker rotter og mus: 7 ting i dit hjem, du skal være opmærksom på

Hus og have

12/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan være med til at forhindre, du skal have fat i en skadedyrsbekæmper.

Det er altid en bekymring, når du ser rotter og mus i eller omkring din ejendom. Og at lære, hvad der tiltrækker rotter og mus til dit hjem i første omgang, vil hjælpe dig med at holde dem væk.

Mens rotter og mus er meget forskellige i statur, er forebyggende foranstaltninger de samme. De vigtigste ting, som sådanne skadedyr alle søger, er mad, varme og husly - så det er vigtigt at fjerne disse kilder, hvor det er muligt.

Ud over at være ødelæggende for ejendom, er gnavere kendt for at bære en lang række sygdomme eller udløse allergier, der kan sætte din families helbred i fare.

På trods af at gnavere er mere almindelige i de koldere måneder, kan du desværre stadig få rotter og mus når som helst på året. Så hvis du ikke vil have et generende skadedyrsproblem at håndtere, så fjern disse ting, der tiltrækker rotter og mus til dit hjem lige nu.

1. Fødevarekilder

En af de vigtigste ting, rotter og mus har brug for, er konsekvente fødekilder for at opretholde dem. Problemet er, at når de først er opmærksomme på fødesteder i dit hjem eller din have, vil de blive ved med at vende tilbage efter mere.

Sørg for at fjerne krummer eller madkilder fra køkkenets overflader og gulve, og fjern straks spild eller snavs. Forsegl alle potentielle fødekilder i manipulationssikre glas- eller metalbeholdere, hvilket gør det svært for gnavere at tygge igennem eller komme til.

2. Indgangspunkter

En anden vigtig ting for dyrene er at finde varme og ly, og gnavere kan nemt komme ind i din ejendom gennem huller og revner.

Faktisk kan mus og rotter passe gennem mellemrum på mindre end en centimeter, så det er vigtigt at tjekke rundt i omkredsen af ​​dit hjem for eventuelle indgangspunkter, de kan komme igennem.

Disse kan omfatte huller eller huller i murværk, fodlister, omkring rør og udluftningsåbninger. Sørg også for at tjekke garagen, fundamentet, tagene, tagdækslerne, ventilationsåbningerne og områderne omkring et eventuelt klimaanlæg.

3. Skraldespande

Da gnavere altid er på jagt efter mad, vil skraldespande være tiltalende for dem. Sørg for, at alle skraldespande og genanvendelige skraldespande i og uden for dit hjem er helt forseglet med tætsluttende låg. Dette vil forhindre dem i at gå ind for at rode efter madrester.

Efterlad aldrig individuelle affaldssække udendørs, i din garage eller kælder - især dem med madaffald. Igen vil dette invitere rotter og mus til at nyde indholdet, samt efterlade et stort rod, som du kan rydde op i! Det er også vigtigt at rense dine skraldespande regelmæssigt for at fjerne bakterier, snavs og endda fluelarver, der forårsager grimme maddiker.

4. Kompostbunker

På samme måde, hvis du har kompostbunker i din have, vil gnavere blive fristet af denne økologiske fødekilde. Sørg for at placere alt haveaffald, græsafklip og madrester i en lukket komposter eller tumbler. Disse er robuste, holdbare og endnu vigtigere, skadedyrssikre.

Derudover tilbyder udendørs kompost og bunker af affald det perfekte varme ly og skjulested for gnavere. Så det er altid bedst at holde din have fri for haveaffald hele tiden.

5. Bunker af tømmer/brænde

Det samme gælder, hvis du opbevarer brænde, træstammer eller endda gamle dæk udendørs. Selvom haven kan virke et praktisk sted for disse genstande, giver disse også ly og et varmt tilflugtssted for rotter og mus.

Sørg for at fjerne bunker af tømmer og opbevar dem i stedet i en garage eller et skur. Hvis du har brug for at have dem i et åbent område, skal du hæve tømmeret for at forhindre det i at røre jorden og absorbere jordens fugt.

6. Fuglefoderautomater

Hvis du elsker at tiltrække fugle til din have, kan du også tiltrække gnavere! Dette er især tilfældet, hvis du fodrer fugle gennem en selvstændig eller hængende foderautomat tæt på dit hjem.

Ikke kun kan gnavere få adgang til foderautomaterne, men vil nyde alle fødevarer, der har spredt sig på jorden. Faktisk kan de især lide lugten af ​​nødder, som er almindeligt forekommende i fuglefrø.

Der findes forskellige gnaversikre foderautomater på markedet, men det vigtigste er at holde jorden under fodereautomaten ren, og aldrig efterlade noget spredt mad på jorden natten over.

7. Stående vand

Gnavere er også på jagt efter vand, så prøv at fjerne eller flytte eventuelle vandkilder omkring din ejendom. Dette inkluderer vandskåle til kæledyr, fuglebade og endda svømme-/soppebassiner, der kan give en konstant kilde til vand til skadedyr.

For at undgå dette, skal du altid tage skåle indendørs efter brug, og holde pools dækket.

Tjek også din ejendom for stillestående vandpytter, utætte vandhaner, dryppende slanger, sprinkleranlæg og andre områder, hvor der er samlet vand.

Kilde: Tom's Guide