Selvom airfryere og mikroovne efterhånden er at finde i de fleste danske hjem, er og bliver almindelig ovne stadig en uundværlig del af det danske køkken.
Med årene udvikler mange af os forskellige teknikker og vaner i forhold til madlavning og opvarmning af mad i ovnen, og det går nok som regel ganske problemfrit.
Ikke desto mindre er der nogle ting, du skal passe på med at putte i ovnen - og nogle ting, du simpelthen aldrig bør sætte ind i en varm ovn.
Pas særligt på med forvarmning
Generelt er mange ting i det moderne køkken sikkert at bruge i ovnen, men hvis du man har et lille køkken med begrænset opbevaringsplads, er der nogle, der finder på at opbevare ting som gryder og pander inde i ovnen, når den er slukket - ganske enkelt for at få mere plads.
Det burde jo heller ikke være et problem, så længe ovnen er slukket, men i skyndingen med madlavningen risikerer du at tænde ovnen uden at have taget tingene ud - og så har vi balladen.
Eksperterne hos House Digest har samlet en liste over otte ting, du skal holde ude af ovnen, og dem får du her:
Gryder og pander med plastikhåndtag (selv hvis de beskrives som varmebestandige er det nemlig ikke sikkert, de kan klare høje temperaturer i ovnen)
Teflon-pander (varmen kan frigive PFAS)
Redskaber, pander og gryder med silikonegreb
Keramisk køkkengrej (selvom keramik typisk er ovn-sikkert, kan det ikke nødvendigvis klare høje temperaturer)
Glasredskaber (glasredskaber lavet til madlavning er generelt sikkert at bruge i ovnen, men det kan give problemer, hvis tingene står i ovnen, imens den varmer op - temperaturudviklingen øger nemlig risikoen for skår)
Ubearbejdet glas
Skærebrædder af træ (selv ved lave temperaturer kan det få træet til at tørre ud)
Skærebræt og opbevaringsbokse af plastik