Tallerkener og 8 andre ting, du aldrig bør gøre rent med køkkenrulle

Hus og have

22/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Har du brugt det på nogen af tingene på listen?

Det er nok ikke en overdrivelse, hvis man påstår, at køkkenrulle er at finde i langt de fleste køkkener i Danmark - og det er da også praktisk!

Du har spildt et eller andet, du tager et enkelt ark, får tørret spildet op, smider papiret ud og slipper på den måde for at have en beskidt klud liggende efterfølgende.

Men papirhåndklæder er ikke altid det bedste valg. De er generelt svagere end andre rengøringsredskaber, hvilket får dem til at efterlade rester eller små stykker. Papirhåndklæder indeholder også kemikalier, som kan få dig til at tænke to gange om at bruge dem til visse gøremål

Luvtæpper og gulvtæpper

Mange hjem har både lav- og højluvede tæpper eller gulvtæpper i stuen, soveværelser, kontorlokaler og entre. Lav luv refererer til stoffer med korte, stramt løkkede fibre, mens høj luv tekstiler ofte er shaggy og løst lavet.

Uanset hvad, anbefales det ikke at bruge et papirhåndklæde til at rydde op i snavs og spild på disse overflader. Den papirlignende tekstur af disse husholdningsredskaber rives let i stykker på stoffer med lav luv, idet de bliver revet fra hinanden af ​​de korte, faste fibre, der udgør dem.

Tekstiler med høj luv forårsager et lignende problem, da de lange tråde nemt fanger og brækker papirhåndklæder. Dette er især et problem, når du bruger en pletfjerner eller anden rengøringsopløsning, som fugter håndklædet under brug og gør det endnu svagere, når det gnides mod ujævnt terræn.

Elektronikskærme

Over tid kan fingeraftryk og støv samle sig på forskellige skærme rundt omkring i dit hjem, herunder smarte køkkenmaskiner, tv'er, Google Nests, Apple HomePods og andre elektroniske enheder. Det kan være fristende bare at give dem et hurtigt swipe over ved hjælp af et traditionelt papirhåndklæde, men elektroniske producenter advarer mod at bruge denne metode.

Papirhåndklæder kan potentielt ridse og slide elektroniske skærme og efterlade permanente ridser og fordybninger på deres grænseflade. De efterlader også fnug, hvilket ikke er så skadeligt, men stadig til gene, når du forsøger at rydde op og ikke efterlade mere snavs.

Service og tallerkener

Uanset om du håndvasker dine tallerkener eller kører dem gennem en opvaskemaskine, kan de kræve en hurtig tørring, før de lægges væk. Selvom papirhåndklæder er i nærheden, bør du ikke se mod denne ressource for at tørre dine køkkenartikler som glas, keramik, plastik eller lertøj af.

Papirhåndklæder er lavet med klor og formaldehyd, og begge kemiske biprodukter efterlades, når du gnider dem på tallerkener og sølvtøj. Mange papirhåndklædemærker indeholder også Bisphenol A (BPA), som er et kemisk stof, der menes at påvirke hjernen, kredsløbet og kardiovaskulær sundhed. U.S. Food and Drug Administration (FDA) anser BPA for at være sikkert ved lave niveauer. Imidlertid kan højere koncentrationer have uheldige virkninger.

Spejle og vinduer

Brug af et papirhåndklæde på husholdningsartikler af glas, såsom vinduer, møbler og spejle, har muligvis ikke sundhedsmæssige virkninger, men det er stadig ikke tilrådeligt.

Brug af denne type rengøringsmiddel gør din indsats forgæves, da den efterlader striber af fnug.

Polstring

Polstringen i dit hjem er de bløde materialer, der udgør mange møbler, som regel sofaer, lænestole, spisestuestole, ottomaner og andre siddemuligheder. Disse materialer er syntetiske eller helt naturlige tekstiler; bomuld, læder, hør, nylon, polyester, silke, fløjl eller syntetiske blandinger.

Uanset hvilket stof, der udgør det meste af dit polstring, bør du ikke bruge papirhåndklæder til at rengøre disse genstande.

Fibrene i tekstiler river let papirhåndklæder i stykker og efterlader papirspor i kølvandet på din aftørring. Papirhåndklæder kan endda gøre et rod værre, når du rydder op i et spild; du vil bare gnide en plet dybere ind i dine møbler, hvilket gør det sværere eller umuligt at fjerne.

Mørkere stoffer er særligt modtagelige for disse problemer, da de hvide rester fra papirhåndklæder er mere synlige på disse typer polstring.

Fugelinjer

Mange husejere begår den fejl at forsøge at rense fugemasse med køkkenrulle, og de lærer på den hårde måde, at dette er ineffektivt og skaber et større rod.

Fugemasse er en hærdet blanding af sand, cement og vand, som ofte bruges til at udfylde hullerne mellem væg- og gulvfliser. Den har normalt en sandpapir-lignende tekstur, der er ru at røre ved og vil nemt rive papirhåndklæder.

åde eller tørre papirfibre sætter sig fast på fugelinjerne, hvilket skaber et større rod, end du startede med.

Træmøbler

Træ er en af ​​de mest populære naturressourcer til fremstilling af husholdningsmøbler. Sengerammer, skabe, stole, dekorative genstande, borde og andre genstande er bygget af forskellige typer, herunder naturlige træprodukter, konstruerede spånplader, rattan og fletmaterialer

Når du støver eller rengør denne type møbler, ønsker du ikke at bruge papirhåndklæder. De har potentiale til at beskadige træet ved at ridse dets finish, især hvis du tørstøv.

Toiletkummer

Når man overvejer det praktiske ved at bruge papirhåndklæder til at rengøre toiletter, kommer sundhedsproblemer igen ind i billedet.

Medmindre du er udstyret med væsentlige PPE (personlige værnemidler), såsom albuelange gummihandsker, ønsker du sandsynligvis ikke at komme for tæt på det armatur, hvor menneskeligt affald bortskaffes.

Dette gør en toiletbørste til det bedste værktøj til jobbet, da du kan skrubbe den inderste gryde ned med en forlænget stang.

Det indre og ydre af bilen

Der er et sidste tilhørsforhold, som du aldrig bør bruge køkkenrulle på; et personligt køretøj, specifikt alle bilmærker og modeller.

u kender allerede problemerne med at bruge papirhåndklæder til de fleste situationer; de går i stykker, efterlader fnugspor, indeholder sporkemikalier og kan forårsage VVS-blokeringer. Når du bruger dem til at rense din bil, bør du huske på mange af disse punkter.

Du bør dog også overveje en ekstra - du skal bruge et rigeligt antal papirhåndklæder til at dække de mange rum i og uden for dit køretøj.

Kilde: House Digest