Syg af stearinlys: Hvor giftig er røgen fra den hjemlige hygge?

Hus og have

22/4/23 | 06:00

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Mange stearinlys udsender forurenende stoffer, når man brænder de hyggelige lys af. Men hvor skadeligt er røgen fra stearinlysene egentlig, og hvad skal du være opmærksom på som forbruger?

Vi skifter snart til. Dagene er blevet mørkere, og julen står for døren.

Det betyder også, at forbruget af stearinlys er på vej op. Når strømpriserne samtidig er rekordhøje, så slukker mange lyset og tænder stearinen i stedet for. Det spreder hygge i en mørk tid.

Næsten 40% af alle danskere tænder stearinlys dagligt. Det viser en undersøgelse fra 2018, men med den nuværende situation med mørke og høje strømpriser, så er tallet sikkert højere i dag.

Det er særligt kvinder og især ældre kvinder, der tænder for hyggen. Det viser undersøgelsen, der blev lavet af Bolius.

Men hvad mange forbrugere ikke er klar over er, at stearinlysrøg ikke er harmløst.

Stearinlyset skabes ved en ufuldstændig forbrænding, hvilket betyder, at ikke alle stoffer forbrændes fuldstændigt. I stedet fordeles disse stoffer i det rum, som stearinlyset står i.

Når lyset brænder, smelter voksen, det fordamper og stiger op som en gas. Derved bliver de forurenende stoffer transporteret til den luft, som vi indånder.

Som regel er stearinlys fra almindelig detailhandel lavet af bivoks, stearin eller paraffin eller en blanding af disse stoffer.

Derudover kan alkoholer, acetone og svovl, som er indeholdt i farvepigmenter, hærdemidler eller opløsningsmidler i de tilsatte duftstoffer, være problematiske for sundheden.

Mange af de problematiske stoffer er mistænkt for at udløse allergi, fremme luftvejssygdomme eller endda være kræftfremkaldende.

To eksempler på forurenende stoffer, der almindeligvis findes i stearinlys, er benzen og toluen, som er klassificeret som stærkt kræftfremkaldende.

Det sundeste lys, man kan vælge, er bivokslys eller stearinlys. Man skal undgå paraffinlys, der udleder langt flere usunde dampe.

Hvis man helt vil undgå de giftige dampe, så skal man vælge et LED-lys, som i mange tilfælde kan give samme følelse af levende lys.

Husk i alle tilfælde at sørge for en god og sund udluftning af de rum, hvor der er stearinlys.