Skån haven for kemikalier: Lav billigt, naturligt ukrudtsmiddel for kun et par kroner

Hus og have

06/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Det er nu det gode ukrudtsmiddel skal sættes i brug. Heldigvis kan du selv lave det, og det endda nemt og billigt.
OBS: Efter udgivelsen af denne artikel er redaktionen blevet opmærksom på, at det er ulovligt at bruge hjemmelavede ukrudtsmidler i Danmark. Du kan læse hvorfor i artiklen her.
Vi lader artiklen her forblive publiceret et stykke tid med denne disclaimer, så læsere af denne artikel også bliver oplyst om det.
Redaktionen beklager fejlen.

Kampen mod ukrudt er endeløs. Det vokser i haver, græsplæner og på fortove. Hvis du ikke vil bruge kemiske produkter, kan du prøve naturlige midler, der ikke belaster miljøet.

Ingen haveejere kan lide ukrudt. Det konkurrerer ofte med dyrkede planter om næringsstoffer, vand og sollys. Hvis du ikke griber ind i tide, kan du ende med en have, der bliver helt overgroet med ukrudt.

Mens kommercielle ukrudtsmidler kan være effektive, indeholder de ofte aggressive kemikalier, der kan skade miljøet og dit helbred.

Hvis du leder efter en mere miljøvenlig måde at bekæmpe ukrudt på, kan et hjemmelavet alternativ være en god løsning.

Eddikebaseret ukrudtsmiddel

Eddike er et populært valg til hjemmelavede ukrudtsmidler på grund af dets indhold af eddikesyre. Det kan effektivt dræbe ukrudt.

Bland én liter hvid eddike (5%) med en tredjedel kop epsom salt eller bordsalt. Tilsæt derefter to spiseskefulde opvaskemiddel.

Bland det hele grundigt sammen indtil saltet er helt opløst.

Hæld blandingen i en sprøjteflaske og påfør den på ukrudtet. Undgå at sprøjte på planter, du gerne vil beholde.

Eddike får bladene til at blive brunlige og visne meget hurtigt. Eddike dræber dog ikke altid ukrudtsrødderne. Du skal derfor fjerne dødt ukrudt eller bruge haveværktøj for at forhindre, at det vokser ud igen.

Hvis du bruger en stærkere koncentration af eddike, vil ukrudtsmidlet være meget mere effektiv og håndtere mere hårdfør ukrudt.

I så fald skal du dog bruge beskyttelsesudstyr til hænder og øjne og undgå at indånde det stærkt koncentrerede eddike.

Kogende vand

Det er også en helt enkel, men meget effektiv metode til at bekæmpe ukrudt. Fordelen er, at det også brænder ukrudtsrødderne væk.

Sæt en gryde med vand på komfuret og hæld forsigtigt kogende vand direkte på ukrudtet. Pas på ikke at hælde vand på planter, du vil beholde.

Du kan også hælde kogende vand på ukrudtet fra en elkedel, da det er mere sikkert og lettere at ramme planten. Lad ukrudtet tørre ud og dø.

Fjern derefter ukrudtet med hånden eller med haveredskaber. Det siger sig selv, at du ikke finder nogen metode, der er bedre for miljøet end denne. Det kræver dog også noget arbejde, men arbejder du i et bed, hvor du ikke vil have nogle kemikalier overhovedet, så er det kogende vand en god løsning.

Bagepulver opløsning

Bagepulver er også en fremragende ukrudtsbekæmper til dem, der leder efter en ikke-giftig opløsning. Bagepulver ændrer på jordens pH-niveauer og gør jorden svær at bo i for ukrudtet.

Bland en kop bagepulver med tre liter vand i en stor beholder, indtil bagepulveret er helt opløst. Hæld opløsningen i en sprøjte og påfør blandingen direkte på ukrudtet, ligesom du ville gøre med en eddikeopløsning.

Hvis det ikke virker første gang, du sprøjter, så gentag indtil ukrudtet er udryddet.