Skal havearbejdet være billigere og sjovere? 4 havetricks, der gør forskellen

Hus og have

12/04/2024

Foto: Pexels @Karolina Grabowska
Foto: Pexels @Karolina Grabowska

Skrevet af Emil B.

Der er fuld gang i de danske haver pt. Og derfor tænkte vi på redaktionen, at vi ville spæde til med en håndfuld gode tricks til amatørgartneren.

1. DIY drivhus

En stor rektangulær plastbeholder kan sagtens bruges som et gør-det-selv drivhus. Du skal blot vælge en beholder, der er stor nok til at kunne holde på en stikbakke eller frøplantebakke (ca. 60 x 40 x 20 cm) burde være rigeligt. Derefter borer du et par huller i begge sider for ventilation.

Sæt stikbakkerne eller frøstarterne på låget, og læg snor omkring den, så vinden ikke tager den. Når det bliver varmere uden for, så let en smule på låget, så planterne ikke overopheder.

2. DIY nedbrydelige frøpotter

Har du toiletpapir, papirhåndklæder eller papæggebakker, kan du lave dine egne bionedbrydelige stikbakker. Du skal blot lægge rørerne eller æggebakkerne på en vandtæt bakke og fyld dem med potteblanding.

Og når frøene så er klar til at blive lagt i haven, overfører du let dem til den.

3. Læg pap omkring tomatplanterne

Tildækker du jorden omkring dine tomatplanter, sikrer du dem mod ukrudt og bevarer jordens fugtighed. Du laver blot et cirkulært hul på 7-8 cm. omkring tomatplanten, og lægger småsten mellem pappet og jorden, så pappet ikke bliver fugtigt. Og du skal også lægge sten ovenpå pappet. Når du vandet tomatplanterne, gør du det let igennem hullet.

4. Læg planter i plasticbøtter og inddæm deres rodvækst

Nogle planter har det med at overtage rodnettet for de andre planter. Det er fx mynte. Derfor kan det med dem være en fordel at grave et dybt hul, lægge jorden over i en plasticbøtte, hvorefter du planter mynte eller lignende plante i den. På den måde sikrer du, at rodnettet bliver indenfor plasticcontainernes radius.

Oveni sikrer du også, at de ikke vokser inde i dit fundament eller væg.