Skal græsset slås allerede? Hør eksperternes svar her

Hus og have

25/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det kan være, vi skal have græsslåmaskinen i gang allerede.

Efter måneder med regn, sne og frost er det sandsynligt, at dine græsplæner ser lidt dårligere ud end normalt.

Det skriver Express.

Når marts så småt nærmer sig, temperaturerne stiger og dagene bliver længere, vil mange haveejere lede efter måder at rydde op i deres haver.

Klipning i februar

En af de bedste måder at forbedre din have på om vinteren er at give græsplænen en klipning.

Heldigvis har tre eksperter delt deres råd om, hvornår og hvordan du kan klippe græsplæner om vinteren uden at beskadige dit græs.

Johanna Elvidge, leder af boligdesign hos Marshalls sagde, at haveejere kan begynde at slå deres græsplæner nu, men de skal sørge for, at forholdene er korrekte.

"Når marts ankommer, vil du sandsynligvis bemærke, at dit græs vil begynde at vokse meget hurtigere, end det gjorde hen over vinteren. Vejret kan dog svinge i marts, så det skal man være opmærksom og passe på græsset, når det er nødvendigt," sagde Johanna og fortsatte:

"Hvis du oplever en tør dag, kan du begynde at slå din græsplæne fra slutningen af ​​februar til begyndelsen af ​​marts, men du bør nøjes med kun at gøre det et par gange, så du giver græsset mulighed for en effektiv genvækst."

Ikke for kort

Havearbejdsekspert og administrerende direktør for Hedges Direct Jamie Shipley var enig i, at februar er det bedste tidspunkt at begynde at forberede græsplæner til foråret.

I februar er græs stadig i sin dvaletilstand, hvilket betyder, at haveejere skal vente med græsslåningen så længe som muligt, så græsset kan nå at danne fotosyntese med forårets sollys.

"Februartemperaturerne kan variere, men hvis det er mildt og tørt, kan du klippe din græsplæne. Hæv dog klingehøjden til den højeste indstilling for at undgå at klippe for kort." forklarede Jamie og tilføjede:

"Klipning meget tæt på græsset svækker græsvæksten, da der er mindre bladoverfladeareal til at optage ilt og sollys, hvilket bremser rodudviklingen. Ved at slå din græsplæne på en lav indstilling, kan bladet endda beskadige græsplanternes kroner, svække græsplænen og øge truslen fra ukrudt, insekter og sygdomme. Selv hvis du undgår fysiske skader, giver kort græs lidt skygge, hvilket udsætter din græsplæne for skadelig sommervarme eller frost om vinteren."

Undgå kvælningsfare

Paul Hicks, produkt- og marketingchef hos STIHL GB, sagde, at gartnere også skal rydde deres græsplæner for blade på denne tid af året, især før de klipper græsplæner.

Lag af blade på græsplæner kan sulte plænen fra ​​sollys og ilt, hvilket betyder, at den skal kæmpe for at komme sig, når foråret ruller rundt.

"Det kan være tidskrævende at bruge en løvrive, hvis du har mange blade i din have. En batteridrevet løvblæser betyder, at du kan rydde udendørs områder på ingen tid." sagde han.