Skal du male derhjemme? 4 udbredte fejl, du skal undgå

Hus og have

24/06/2024

Foto: Pexels @MalteLuk
Foto: Pexels @MalteLuk

Skrevet af Emil B.

Maling er en af de mest almindelige DIY-opgaver, som boligejere udfører i Danmark. Dog er der flere fejl, folk kan begå, der kan gøre opgaven mere vanskelig.

At give en væg eller et møbel et lag maling kan nemt lyse et hjem op, og selvom opgaven i sig selv ikke nødvendigvis er svær, er der mange måder, ejere af ejendommen kan gøre opgaven lettere og få malingen til at holde længere.

Sarah Lloyd, en ekspert i maling og indretning fra Valsparpaint.co.uk, har delt 5 almindelige fejl, folk begår, når de maler, og hvordan man undgår dem, med Express.

1. Forberedelse er nøglen

Forberedelse er lige så vigtig som maling og er en opgave, ingen bør springe over. Det sker dog ofte. Nogle forberedelsesopgaver inkluderer at beskytte gulvet med støvklæder, bruge maskeringstape for at holde malingen pæn og sørge for, at rummet er godt ventileret.

Sarah tilføjede: "Beskyt altid dit gulv med støvklæder, og brug maskeringstape for at holde alt pænt. Afdækning er essentiel og på den måde undgår du at skulle male loftet eller fodlisten igen."

2. Farveskemaer

Sarah sagde: "Den værste fejl af alle er forkert farvevalg". Dem, der er usikre på, hvilket farveskema de skal bruge, kan se på farveteoriregler for at hjælpe dem med at beslutte sig for et farveskema. Boligejere skal først vælge en kernefarve og bør overveje, hvilken belysning, tilbehør og møbler der er i rummet. Farvetrends behøver ikke følges for strikt.

Når de kernefarver er valgt, kan boligejere vælge en af fire muligheder, som Sarah gennemgik: "Enten gå efter en monokromatisk ordning (ensartet farveskema med lyse og mørke nuancer), analog (brug farver, der sidder ved siden af hinanden på farvehjulet), kontrast (tre farver, der er jævnt fordelt rundt omkring på farvehjulet) eller et komplementært farveskema (to modsatte farver på farvehjulet). Følg denne metode, og dine farver vil med sikkerhed forblive elegante i lang tid."

3. Maling af radiatorer

Maling af radiatorer er en ny trend, der får et rum til at se mere stilrent, moderne og endda større ud. Inden du maler en radiator, skal du dog sørge for, at den er helt slukket og kold at røre ved. Rengør derefter overfladen og brug en kvalitetsprimer. 

Når du maler radiatorer, skal du sørge for at male i samme retning som eventuelle riller i metallet. Pas på med ikke at overbelaste malerbørsterne, da dette kan føre til permanente dryppemærker på overfladen.

Vent mindst 24 timer, inden du tænder radiatoren igen, ellers kan malingen blive klæbrig, når du opvarmer den.

4. Forkert udstyr

Den letteste måde at male en ejendom på er at bruge en rulle, men boligejere skal sørge for at bruge den rigtige rulle. Sarah forklarede: "Korte børster (en tykkelse på 6-8 mm) giver god dækning til glatte vægge (herunder gipsvægge) og flade overflader. Medium børster (10-12 mm) er praktiske til let strukturerede vægge og lofter, men de kan stadig bruges på vægge. De optager mere maling end korte børster, så hvis du står over for et stort rum, der skal dekoreres, kan en medium børste være dit bedste valg. En lang børste (20-32 mm) egner sig bedst til kraftigt strukturerede vægge som beton og udendørs vægge.

Sarah kom også ind på skumruller: "Skumruller er mest effektive med blank eller fernis. Radiatorruller er kun til det, radiatorer og besværlige områder, der kræver lidt bøjning for at komme til."