Skal bestikket vende op eller ned i opvaskeren? Her er ekspertens svar

Hus og have

21/5/23 | 10:40

Nu får vi endelig svar: Skal bestikket vende op eller ned i opvaskemaskinen? Foto: Shutterstock
Nu får vi endelig svar: Skal bestikket vende op eller ned i opvaskemaskinen? Foto: Shutterstock

Skrevet af Jens Asbjørn Bøgen

Endelig får vi afgjort, om knive, gafler og skeer skal i opvaskeren med håndtaget op eller ned.

Det er det evige dilemma.

Du er ved at fylde opvaskemaskinen, så du kan sætte den i gang (forskudt, så den bruger den billigste strøm om natten, naturligvis i disse krisetider). Tallerkener, glas, kopper, måske endda en gryde eller pande er på plads, men så dukker spørgsmålet op ...

For hvilken vej skal bestikket vende for at blive bedst rengjort?

I mange hjem kan det uden tvivl blive genstand for diskussion, måske endda et lille skænderi, så lad os få afgjort det en gang for alle.

Southern Living har nemlig taget en snak med rengøringseksperten Hailey Becnel, som også står bag Instagram-profilen @thecleaningchannel, som har mere end 112.000 følgere.

Og hun har både et svar på ovenstående spørgsmål, samt en række tips til at få bestikket skinnende rent.

De gode råd først

"Først og fremmest vil jeg altid anbefale at læse opvaskemaskinens manual," siger Becnel. Den mest effektive rengøring og fyldemetode kan nemlig variere fra maskine til maskine, også selvom de er fra det samme mærke.

Derudover kan en grundig gennemlæsning af manualen også være med til at sikre din opvaskemaskines levetid og funktionsevne, så du kan få krystalklare glas i årevis.

I den forbindelse siger Becnel, at det også er vigtigt at anskaffe sig opvaskemiddel af høj kvalitet. Så selvom der er penge at spare ved at vælge det billige alternativ, er det altså ikke nødvendigvis det smarteste, hvis du går efter den mest effektive rengøring.

Skal bestikket så pege op eller ned?

Nu er vi så fremme ved svaret på det evige spørgsmål: Mener eksperten, at bestikket skal vende den ene eller anden vej?

Becnel fortæller, at hun mener, det er bedst at lade håndtagene pege op og de skarpe ender ned. Hun forklarer videre, at det særligt er vigtigt, hvis du har børn i huset eller børnebørn på besøg, da de skarpe ender kan udgøre en sikkerhedsrisiko for de små.

"Jeg gør det også på denne måde, fordi det er det mest hygiejniske valg, når jeg skal tømme opvaskemaskinen," forklarer Becnel videre.

For hvis du tager fat om den skarpe ende af knive eller gafler med dine fingre, kan du risikere at gøre dem beskidte igen med det samme, hvis dine fingre ikke er nyvaskede. På den måde bliver opvaskemaskinens indsats gjort til skamme.

Og det er vigtigt at minde alle i hjemmet om at gøre det på denne måde, så man konsekvent får det reneste bestik muligt!

Pas på med plastik

Becnel fortæller videre, at man skal være opmærksom på, hvordan man placerer plastikbestik og lignende i opvaskeren. Hun siger, at plastik altid skal placeres i den øverste skuffe tæt ved fronten af opvaskemaskinen.

Du bør også undgå at bruge hygiejneprogrammer og andre programmer, der bruger højere vasketemperaturer eller tørring, fordi de høje temperaturer kan ødelægge plastikken og lække kemikalier i opvaskemaskinen, som så risikerer at forurene alt det andet.

Vask altid knive i hånden!

Et af de vigtigste råd fra Becnel er imidlertid altid at vaske knive i hånden (medmindre det er smørknive).

Hvis du sender dine bedste og skarpeste knive gennem opvaskeren et par gange om ugen, kan det nemlig hurtigt gøre knivene sløve, mindre effektive og i sidste ende mindre sikre at bruge.