Skadedyrsbekæmper med advarsel: Sølvfisk kan gøre mere skade end du tror

Hus og have

24/03/2024

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Skrevet af Kathrine Frich

Har du set de små skadedyr i dit hjem?

Grimme "fiskelignende" insekter, der lægger op til 60 æg om dagen, kan trives i væggene i dit hjem og æder din døde hud og hår, har en ekspert advaret.

Det skriver Mirror.

Sølvfisk er blevet fundet på tværs af danske ejendomme i årevis, men en ekspert har advaret om, at disse små insekter som lever i små sprækker i hjemmet, lægger snesevis af æg dagligt.

Paul Blackhurst, leder af det tekniske akademi hos Rentokil, forklarer:

"I stort antal kan sølvfisk forårsage skade på bøger, fotografier, malerier, gips og andre husholdningsartikler, der indeholder stivelse eller cellulose."

Han advarer også om, at deres æg kunne efterlade grimme problemer.

De "fiskelignende" insekter har også deres yndlingssteder rundt omkring i huset, herunder små revner i fodpanelerne eller bag vaskemaskinen.

Problematisk for folk med allergi

Eksperten advarer om, at sølvfisk blev tiltrukket af fødekilder som "papir, bogbind, fugtigt tøj såvel som menneskeligt affald, død hud og hår."

Tidligere rapporter har bekræftet, at sølvfisk kan lægge 60 æg dagligt, hvilket betyder, at en masseangreb af sølvfisk er muligt.

Et udbrud i 2021 så rapporter om sølvfisk, som kunne lægge en bekymrende mængde æg dagligt. Selvom insekterne ikke er giftige, bør de ikke overlades til at trives.

Blackhurst bekræftede, at sølvfisk kunne forårsage "hudirritationer", hvis de kom i kontakt med huden.

"Dette skyldes, at sølvfisk fælder deres skind gennem voksenalderen," fortæller Blackhurst.

De, der er særligt følsomme eller har allergi, kan være mere følsomme over for væsnerne, da deres fældningsproces kan blandes med støv og udløse allergiske reaktioner.

Svære at slippe af med

Det kan være besværligt at komme af med sølvfiskeangreb, da de kan være svære at lokalisere.

"Sølvfiskæg er normalt vanskelige at lokalisere, da de ofte er skjult i små revner eller sprækker. Forebyggelse er bedre end en kur mod sølvfisk," siger Blackhurst.

For at forhindre angreb anbefaler Blackhurst at bruge affugtere og flytte alle tilgængelige produkter, som insekterne vil blive tiltrukket af og kunne forbruge uden for rækkevidde.

Det anbefales også at tætne revner og sprækker omkring vinduer og døre. Det er også vigtigt at holde områder, der kan være dårligt ventileret, tørre, såsom køkkener og badeværelser under håndvaske, skabe, vinduer, dørkarme, vaskehjørner og langs badekarret.