Nu siger kalenderen forår, og det betyder, tusindvis af haveejere gør sig klar til at gå i havenfor at gøre klar til foråret og sommeren.
Men det danske vejr er som bekendt en uforudsigelig størrelse, så selvom der ikke lige nu varsles frostgrader og vinterlig nedbør, så husk, at vi har oplevet både frost og sne så sent som i starten af april (2018).
Så hvis du vil være sikker på, dit hårde arbejde ikke ender med at være spildt, kan du passende benytte dig af vinterdyrkning til at forberede dine planter til vækstsæsonen.
Hvad er vinterdyrkning?
Ifølge AP giver vinterdyrkning dig mulighed for at forberede planter til vækstsæsonen uden brug af vækstlamper eller frøbakker indendørs.
Ved at efterligne naturens egen proces kan man lade frøene spire på det rette tidspunkt, samtidig med at det kræver minimal pasning.
Metoden kræver kun få enkle materialer: beholdere med låg, pottemuld og frø. Beholdere som plastikmælkekartoner, vanddunke eller gennemsigtige salatbakker fungerer godt som små drivhuse.
"Enhver fødevaresikker beholder, der kan rumme omkring 7,5 cm jord, kan bruges," siger lyder det fra haveeksperten Jessica Damiano.
For at sikre ordentlig dræning laves huller i bunden af beholderne, og låget eller toppen skal enten have ventilationshuller eller fjernes helt. Jorden skal være fugtig, men ikke for våd.
Ikke for alle typer planter
Ikke alle planter er velegnede til vinterdyrkning. Varmeelskende planter som tomater og zinniaer kræver fortsat en indendørs start, da de ikke tåler kulde. Men mange andre planter klarer sig fint under vinterforholdene.
Krydderurter som persille, salvie og koriander samt grøntsager som spinat, grønkål og rødbeder egner sig godt til vinterdyrkning. Hårdføre blomster som solhat, stedmoderblomster og løvemund trives også under disse forhold.
Når frøene er sået, placeres beholderne et solrigt sted, men et område der også er beskyttet mod hård vind, som eksempelvis op ad en husmur. Her vil sne og regn sørge for naturlig vanding, og de skiftende temperaturer hjælper spiringen.
Frø spirer nemlig, når de er klar, ikke når kalenderen siger, de skal.
Når planterne begynder at vokse, kan lågene fjernes om dagen og sættes på igen om natten for at beskytte mod frost. Når den sidste frost er ovre, vil de små planter være klar til at blive flyttet til haven eller krukker.
Da de allerede er hærdet mod de udendørs forhold, vil de være stærkere og mere modstandsdygtige end planter, der er startet indendørs.