Sådan 'garanterer' du 'flere smukke blomster' og vækst fra din orkidé

Hus og have

01/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Særprægede, lyse og smukke - der er mange grunde til, at orkidéer er så populære. Men de har lidt af et ry for at være vanskelige at passe, især når det kommer til én bestemt plejeopgave.

Orkidéer producerer smukke blomster, men de kræver beskæring, når blomsterne falder af.

Du kan nemt beskære døde stængler og rødder på deres orkide for at forbedre dens samlede sundhedstilstand.

Haveejere kan også beskære en orkidé for at fremme blomstring. Pas godt på orkideen, og den kan fortsætte med at vokse og blomstre i mange år fremover.

Orkidéeksperter, som Interflora, taler om den "bedste måde" at beskære disse stueplanter på: "At tage en beskærersaks eller en kniv til en elsket plante kan virke skræmmende, men det er virkelig vigtigt for at fremme nye blomster og vækst.”

"Bare følg vores råd, og du er garanteret at beskære som en professionel, og så længe du giver din orkidé al den anden pleje, den har brug for, bør den producere flere smukke blomster i sin næste cyklus."

Hvornår skal du beskære orkidéer?

Når en orkidé blomstrer, kan dens blomster vare op til 12 imponerende uger.

Efter det vil blomsterne sandsynligvis falme eller falde af - det er tegnet på, at det er tid til beskæring.

Når alle blomsterne er visnet, er planten sandsynligvis i dvale (dette sker normalt om efteråret), og den kan beskæres mere dramatisk.

Sådan beskærer du orkideer

Før husstande begynder at klippe løs på deres stueplante, skal de tjekke stænglens sundhed.

Sunde stængler er grønne og faste at røre ved, mens usunde stængler er brune/gule i farven og hårde at røre ved.

Det næste skridt er at sterilisere beskærersaksen eller en skarp kniv. Dette kan gøres med steriliseringsvæske eller kogende vand.

Eksperterne hævdede: "Det er alt sammen for at sikre, at der ikke kommer bakterier på din dyrebare plante."

Når dit redskab er steriliseret, skal du bruge beskærersaksen til at trimme eventuelle døde blade, væv eller rødder og sørg for at skære diagonalt. At beskære døde rødder vil hjælpe med at forhindre at rødderne rådner, hvilket kan "dræbe din orkidé".

Trim stænglen, hvordan du gør dette, afhænger af, hvor sund den er, eller om den allerede er blevet beskåret før.

Hvis din stængel er sund, og dette er den første beskæring, skal du trimme stænglen lige over stængelskålen/noden, hvor den første blomst blomstrede. Dette vil tillade et ny skud at spire.

Hvis stænglen er usund, eller ejere allerede har beskåret deres orkidé en gang før, er det bedst at skære en tomme over stænglens base. Dette giver orkidéen mulighed for at fokusere sin energi på at producere nye stærke blade og rødder.

At skære stænglerne af kan virke drastisk, men det vil tillade nye, sunde stængler at vokse.

Husk, at "at beskære en orkidé ikke er som at beskære en busk" - hvis ejerne ved et uheld skærer et sundt blad, vil resten af bladet "sandsynligvis dø", så gå blidt frem og vær virkelig forsigtig.

Kilde: Express