Sådan bruger du sensommeren på at gøre haven efterårsklar

Hus og have

26/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Hvis du har et haveområde med blomster i, ved du, hvor vigtigt det er at sørge for, at dine planter bliver passet året rundt.

Forskellige årstider kræver forskellige tilgange for at sikre, at dine blomster forbliver sunde. Når sensommeren nærmer sig med hastige skridt, bør du overveje, hvordan du gør din have klar til efterårsmånederne, der venter.

Heldigvis er det ikke så svært at forberede din have til efteråret, og ifølge en haveekspert er der faktisk én meget nem ting, du kan gøre lige nu, som vil give dine planter den bedste chance for at overleve det kolde vejr, der ofte følger.

Nedskæringer

Michael Griffiths deler haveindhold på sin TikTok-konto, @themediterraneangardener, og sagde, at et af de nemmeste opgaver, du kan udføre i din have i denne måned, er at beskære dine blomster, hvilket involverer selektivt at fjerne dele af en plante for at fremme vækst.

Dette bør gøres med visse blomster på bestemte tidspunkter af året for at sikre, at de vokser til deres fulde potentiale.

Denne tid på året er det bedste tidspunkt at "beskære lavendel, når deres blomstring er forbi", ifølge Michael, som forklarede, at beskæring af din lavendel nu vil forhindre, at den bliver langbenet. Lavendel skal skæres lidt over dens sidegrene eller bladknuder, så der stadig er masser af ny vækst under planten.

Deadheading

Andre blomster, du bør beskære i sensommeren, omfatter klatrehortensiaer og -roser, som Michael tilføjede, skal "bindes til støtte" for at holde dem så sunde som muligt.

Og mens du er ude i haven og beskærer de blomster, der har brug for det, vil du måske også tage dig tid til at begynde at deadheading nogle af dine andre planter. Deadheading er processen med at fjerne falmede og døde knopper fra en blomst for at forhindre, at den bliver vissen. Den er særlig effektiv på denne tid af året på kantplanter. Michael sagde: "Bliv ved med at deadheade kantplanter, medmindre du vil samle deres frø."

Hvis du planlægger at så frø eller lægge græstørv i de kommende måneder, så anbefaler Michael, at du bruger slutningen af ​​august på at forberede din jord. De der dyrker frugter bør overveje at beskære vinstokke og plante eventuelle "godt rodfæstede jordbærløbere" i nye havebede.