Rengør ALDRIG det her område i hjemmet med eddike

Hus og have

17/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Hvid eddike er et populært rengøringsprodukt, der anbefales til brug overalt i hjemmet. Ikke desto mindre har en ekspert advaret briterne om et område, det aldrig må bruges på.

Kirsty Barton, digital marketing manager hos Alternative Flooring, fortalte Express.co.uk: "Først og fremmest bør hvid eddike ikke bruges til at rengøre tekstilgulvbelægninger. Det er heller ikke en effektiv rengøringsløsning til tæpper, det har ingen rengøringseffekt ud over almindeligt vand, og så er der den langvarige lugt."

Som Barton slår fast: "Endnu vigtigere kan hvid eddike faktisk sætte sure pletter som vin, frugtsaft eller sodavand, hvilket gør dem næsten umulige at fjerne. Selvom visse tæppematerialer måske kan tåle den sure karakter af hvid eddike såsom uld og nylon, kan andre måske ikke.

Dette gælder naturlige materialer som sisal og jute, som er "mere skrøbelige". Ifølge eksperten bør de "aldrig rengøres med eddike". Kirsty tilføjede: "Den kan nemt nedbryde disse mere delikate fibre og efterlader et permanent, uudsletteligt mærke på dit tæppe, gulvtæppe eller løber. Eddike kan også destabilisere alkali-farvede stoffer som bomuld, der ofte bruges i merceriserede bomuldstæpper, der har en lignende udseende som silke. Dette kan få farver til at løbe, hvilket også er en uoprettelig skade, der ikke kan udbedres. Generelt skal du bare ikke bruge hvid eddike til at rengøre dine gulve."

Rengøringsalternativ til tæpperne

Det frarådes også at bruge opvaskemiddel til at rengøre tæpper, på trods af populære online tricks, der anbefaler det, da dette kan medføre "hurtig gensoiling". Det samme gælder for tøjvaskemiddel, da disse skal skylles grundigt, når de bruges i maskinen.

Eksperten fortsatte: "De indeholder ofte optiske blegemidler, der kan efterlade dit tæppe misfarvet, når du har forsøgt at fjerne en plet. I stedet skal du altid kigge efter en godkendelsesmærke fra WoolSafe eller CleanSeal Certification Mark på dine tæpperengøringsmaterialer. Sæt som Alternatives Natural Flooring Care Kit er blevet testet af Woolsafe og er sikre at bruge på delikate materialer og holder dine tæpper friske. Hvid eddike bør også undgås på marmor, granit eller naturstensoverflader samt træmøbler for at undgå skader.