Professionel havemand: Bedste tidspunkt på dagen at slå græsset på i efteråret

Hus og have

18/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Græsplæner kan begynde at lide unødigt, når vi går ind i vintermånederne. Derfor har eksperter har delt essentielle tips til at bevare en frodig græsplæne året rundt.

Eksperterne hos Gtech har delt en række tips, herunder det bedste tidspunkt at slå græsplænen og hvor ofte den skal slås: "Det bedste tidspunkt at slå din græsplæne er midt på formiddagen til sent på formiddagen.

For som de siger: "Ideen er at undgå at slå den for tidligt, når morgenduggen gør græsset vådt, men heller ikke for sent om aftenen, da græsset har brug for tid til at komme sig, inden nattekulden sætter ind."

Gør sådan ved dårligt vejr

Hvis det regner eller er frostvejr, skal du undgå at gøre noget ved græsplænen såsom at slå, gøde eller sprøjte ukrudtsmiddel. At gøre dette på frosne plæner kan beskadige væksten for kommende sæsoner, og at slå våde plæner kan beskadige plæneklippere.

Når det kommer til at slå græsplænen i løbet af efteråret og vinteren, er den gode nyhed, at det ikke er nødvendigt så ofte som om sommeren: "Græsset vokser langsommere om efteråret end om foråret og sommeren, så du behøver ikke at slå din græsplæne så ofte. Det anbefales at slå græsplænen hver fjortende dag (i stedet for hver uge) for at holde din græsplæne i bedste stand - sørg bare for at hæve klippernes blade til fire centimeter for at få en pæn og ordentlig finish."

Og de tilføjede: "Hvis du opdager ukrudt i din græsplæne, skal du fjerne dem hurtigt, så de ikke stjæler vand eller næringsstoffer fra din græsplæne. Den sikreste måde at fjerne ukrudt på er at grave dem op selv, men hvis du er i en knibe, kan du også bruge ukrudtsmiddel. Sørg for kun at påføre ukrudtsmidlet direkte på selve ukrudtet eller køb en spray med minimal græstoksicitet for at undgå at dræbe græsset."

Alternativ til at holde græsset grønt

En anden måde at holde græsset frodigt og grønt om efteråret er at lave huller i jorden for at hjælpe med at forhindre tørre pletter. Det fungerer også til at revitalisere eventuelle trætte områder af græsplænen, hvilket er uundgåeligt om vinteren.

For at gøre dette skal du lave små huller i jorden, hvilket hjælper vand og næringsstoffer med at nå rødderne hurtigere. Lucy Rhead, haveentusiast hos Gtech, sagde: "Efter en sommer med oppustelige pools, grillfester og picnic på græsset kan din have have brug for lidt kærlighed for at forberede sig på det kommende kølige vejr."

Og de fortæller yderligere, at "pleje din have kan virke skræmmende, især hvis du er heldig nok til at have meget plads at arbejde med. Men med blot nogle få enkle skridt kan du holde din have frisk som en nyslået græsplæne denne efterår. For eksempel, begynd at slå din græsplæne hver fjortende dag, når vejret bliver koldere, i stedet for hver uge. Du kan også bruge lidt ukrudtsmiddel på eventuelle spirende ukrudt for at hjælpe med at holde din græsplæne frisk - sørg bare for ikke at gøre det, hvis jorden er frossen."