Oktober er sidste mulighed for at strigle plænen: Haveekspert viser dig hvordan

Hus og have

08/10/2023

Screenshot: TikTok @themediterraneangardener
Screenshot: TikTok @themediterraneangardener

Skrevet af Emil B.

En haveekspert har advaret om, at haveejere bør overveje denne opgave for deres græsplæner lige nu for at holde deres græs sundt, da oktober vil være sidste gang, de kan gøre det.

Efteråret er den bedste tid til at strigle en græsplæne, og dette er en essentiel haveopgave for at holde din græsplæne i sin bedste stand.

Strigling er den simple have metode til at fjerne dødt mos og dødt organisk materiale, også kendt som muld (den brune masse, du måske finder på din plæneklipperklinge).

Michael Griffiths, en haveekspert, har advaret om, at oktober er den "sidste mulighed" for haveejere for at strigle deres græsplæner ordentligt i år, inden den første frost begynder, og det kan være en essentiel opgave for nogle haveejere at prioritere denne efterår.

Mens muld kan være godt for din græsplæne i små mængder, kan det beskadige din jord, hvis det overvokser dit græs, da det kan forhindre lys, vand og næringsstoffer i at nå dine planters rødder. For meget mos i en græsplæne kan også få jorden til at blive vandmættet og øge risikoen for plantesygdomme og skadedyr.

I en video online forklarer Michael: "Over tid bliver bunden af en græsplæne overfyldt med muld og mos, hvilket hæmmer luftstrømmen omkring planterne."

Sådan strigler du en græsplæne manuelt

Michael forklarer, at der er en nem måde at strigle en græsplæne på ved kun at bruge en haveharke.

For at begynde med skal du sørge for, at du klipper din græsplæne ordentligt, da det ifølge Michael vil "gøre hele processen lettere. Når du er færdig, skal du bruge en fleksibel fjedertandrake og forsigtigt trække riven tilbage flere gange, mens du krydser hen over græsplænen."

Mens du rager, vil du snart bemærke, at der samler sig brunt og græsset materiale samt mos. Sørg for at rive det forsigtigt for ikke at beskadige græsplænen. Sørg for at lade et lille lag muld på din græsplæne, da et tyndt lag kan hjælpe med at beskytte græsset.