Nu er foråret for alvor i gang: Dette skal du ordne i haven i april

Hus og have

01/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Mange har været i haven her i påsken, men ved du hvad der skal ordnes nu?

Efterhånden som sæsonen skifter, vil ivrige haveejere se frem til at bruge mere af deres tid udendørs og passe deres planter og kolonihaver.

De varmere dage i april vil bringe bedre jordbundsforhold, som er ideelle til at dyrke og så nye planter, blomster og grøntsager.

For at hjælpe dem, der planlægger den kommende måned, har Lucy Rhead, haveekspert hos Gtech skitseret, hvilke havejobs der skal være øverst på en april-to-do-listen og har også rådgivet om, hvad der skal ske i jorden denne måned.

Det skriver Express.

Generelt havearbejde, der skal udføres

I løbet af april vil din haveplejerutine begynde at skifte fra den, du har vedligeholdt i vintermånederne.

Lucy sagde: "I forventning om, at din have snart vil stå i fuldt flor, skal du rydde op og fjerne eventuelt ukrudt fra dine blomsterbede og under hække for at give mulighed for at få nye ting til at gro. Dette vil involvere at rive alle døde blade og grene op, der har samlet sig i løbet af vinteren"

Havevejere kan nu også starte en almindelig klipperutine for at holde græsplænen trimmet.

Lucy tilføjede: "Det anbefales også at anvende forårsfoder for at nære din græsplæne. Men husk, hvis du har påskeliljer, der vokser i din græsplæne, så vent til de er døde naturligt, tørret og blevet brune før, du slår området, ellers blomstrer de ikke igen næste forår."

Selvom aprilbygerne burde hjælpe med at holde en have "grøn og frodig", så glem ikke at vande udendørsrummet i tørre intervaller. Haveejere bør vande om morgenen, hvis de kan, da det er her, solen kommer op, og planterne begynder at bruge vand. Løv- og jordoverfladen forbliver sandsynligvis også hurtigere tør igen end ved aftenvanding, hvilket modvirker snegle, snegle og meldugsygdomme.

De bedste grøntsager at plante i april

Mange grøntsager, der kunne have været plantet i marts, kan også plantes i april, så haveejere skal ikke bekymre sig, hvis de er lidt bagud i deres såplan. Alle følgende grøntsager kan plantes direkte i jorden denne måned:

  • Rødbede

  • Porrer

  • Radiser

  • Pastinak

  • Broccoli

  • Blomkål

Gartneren anbefaler haveejere at plante nogen af ​​disse frø i lige rækker for at sikre, at frøplanterne kan vokse med masser af plads.

En god idé på denne tid af året er at starte successionssåning. Det er, når gartnere planter regelmæssigt og i små partier, så de kan forskyde, hvad de kan høste i løbet af de kommende forårs- og sommermåneder.

Lucy sagde: "Denne metode er perfekt til hurtigt at modne grøntsager såsom gulerødder og salatblade. Gulerodsfrø kan plantes direkte i jorden fra april til små søde gulerødder, sås hver tredje til fjerde uge og høstes fra juni og frem."

Blomsterne, der vil blomstre denne måned

April måned bringer masser af ny vækst til blomsterne i haven, så hvis haveejere har nye tilføjelser til deres blomsterbede, skal de plantes så tidligt på måneden som muligt.

Eksperten advarede: "Risikoen for frost og ekstremt vejr er forhåbentlig reduceret, hvilket betyder, at du kan begynde at plante nogle af de hårdføre etårige planter. Vælg en dag med uden for meget vind for at sikre, at frøene ikke ender i uønskede områder af din have. Det er også vigtigt at være på vagt og beskytte eventuelle sårbare planter, hvis vejret pludselig vender."

Denne måned er også et godt tidspunkt at ompotte planter, der måtte være vokset i løbet af de sidste par måneder og kræver en større plads. Brug frisk kompost og stil dem i skyggen de første par dage for at sætte sig i jorden.