Nabokonflikt eskalerer: Kvinde modtager uforudset regning fra sin nabo

Hus og have

31/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Nabokonflikter forekommer ofte i både små og store skalaer rundt omkring – det hører dog til sjældenhederne, at der også udveksles regninger imellem to naboer i strid. Bare vent, til du hører, hvad regningen dækker over!

Forholdet mellem naboer kan være en sart balance, hvor kommunikation spiller en nøglerolle. Men hvad sker der, når denne balance forstyrres af en overraskende handling? En mand delte sin forbløffelse over sin 80-årige mors nabos handlinger, da de fjernede hegnet mellem deres ejendomme og derefter forventede, at hun skulle betale for et nyt.

Hans mor, ejer af en bungalow med en lille baghave, blev overrasket en morgen ved synet af en arbejder, der fjernede hegnet. Til trods for at hegnet var "solidt, oprejst og i god stand", blev det alligevel fjernet. Naboen, som ejer sommerhuset ved siden af, hævdede senere, at hegnet tilhørte den ældre dame, og at hun skulle stå for udskiftningen.

Hvem ejer hegnet?

Spørgsmålet om ejerskab blev hurtigt debatteret på Reddit, hvor manden søgte råd. Mange brugere foreslog at konsultere skødet eller Landregistret for at afgøre, hvem hegnet tilhører. Uanset ejerskabet, hvis hegnet er blevet fjernet uden tilladelse, er det en skade på en andens ejendom, hvilket kræver erstatning.

En bruger forklarede: "Hvem der er ansvarlig for hegnet, vil normalt være registreret som en pagt i skødet til ejendommen." En anden tilføjede: "Selv hvis det var din mors hegn, har de fjernet det uden hendes tilladelse og skulle nu erstatte det."

Hvordan bestemmes ejerskab?

Eksperter hos Jacksons Fencing forklarer, at der er visse indikatorer, som kan hjælpe med at bestemme ejerskab af et hegn. Den "gode" side af hegnet vil ofte vende væk fra ejerens ejendom, hvilket giver naboen den bedste udsigt. Dette skyldes også sikkerhedsårsager, da det forhindrer eventuelle indtrængende i at bruge hegnsstolperne som et middel til at klatre ind i en have.

Dog er den mest sikre metode at henvise til skødet eller Landregistret. Her vil en 'T'-markering indikere, hvem grænsen tilhører, og dermed hvem der er ansvarlig for vedligeholdelse af hegnet. Hvis en 'H'-markering vises, er hegnet delt, og begge parter skal samarbejde om vedligeholdelse, skriver Mirror.

Vejen frem

I tilfælde som disse er det altid bedst at søge professionel rådgivning og handle med respekt og forståelse. Nabokonflikter kan være udfordrende, men med god kommunikation og klarhed over ejerskab kan de fleste problemer løses.