Mystisk fund i haven: Viste sig at være farligere, end man skulle tro

Hus og have

26/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Dyreejere og haveelskere bør være på vagt.

En bruger på internetforummet Reddit fik en overraskelse, da vedkommende opdagede noget, der lignede æg i en spand i haven.

Efter at have delt et billede af fundet på internettet, erfarede brugeren, at det uhyggelige fund kunne udgøre en alvorlig sundhedsrisiko.

Det skriver Mirror.

Farlige "æg" i haven

Da brugeren tømte spanden, afslørede indholdet en klistret substans fyldt med det, der ligner små æg.

Andre brugere på sitet identificerede det som en ægmasse fra en slags myggelarve (Chironomid), og chokerende nok kunne disse æg bære på kolera, en potentielt dødelig sygdom.

"Det ser ud til at være en æggemasse fra Chironomid. Æggene er arrangeret i rækker, foldet i løkker for at danne en spiral, og indlejret i en tyk, gelatinøs cylinder.

Ægmassen findes i ferskvandshabitater," forklarer en bruger, hvilket understreger fundets potentielle farlighed.

En anden bruger tilføjer: "Og de kan tilsyneladende bære på kolera? Det er ret bekymrende, eller læser jeg det forkert?"

Sundhedsrisici og forebyggelse

Kolera, som hovedsageligt spredes gennem forurenet mad og drikke, er anerkendt som en fattigdomsrelateret sygdom knyttet til dårlig sanitet og utilstrækkelig adgang til rent drikkevand.

Ifølge Travel Health sker der årligt mellem 21.000 og 143.000 dødsfald relateret til kolera, mens der diagnosticeres mellem 1,3 million og 4 millioner tilfælde.

Hvad siger myndighederne

"I Irland, hvor fundet blev gjort, findes der stadig koleratilfælde årligt, men ikke så hyppigt som tidligere," står den oprindelige advarsel fra myndighederne.

Sundhedsmyndighederne oplyser, at kolera ikke findes i Storbritannien, men kan pådrages i udlandet. Symptomer er alvorlig tynd diarré, opkast og dehydrering.

Der findes en vaccine, som findes i væskeform og giver beskyttelse i op til to år.

For haveejere og dyreelskere er det vigtigt at være opmærksom på, hvad der kan gemme sig i stillestående vand i haven, især hvis man bor i områder med hyppigere forekomst af sådanne sygdomme.