Muldvarpene kommer - og i år bliver tegner til at blive "helt vildt"

Hus og have

23/02/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Lige nu er det imidlertid næsten umuligt at gøre noget ved dem.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Muldvarper har igen gjort deres indtog i danske haver og parker, hvor de efterlader spor af jordskud, der irriterer både haveejere og skadedyrsbekæmpere.

Hos skadedyrsbekæmpelsesfirmaet Pestibus i Horsens har man oplevet en markant stigning i henvendelser om muldvarpe. Ifølge ejer Heinrich Bro er problemet blevet mere omfattende i år, og han kæmper for at følge med efterspørgslen.

"Det er helt vildt i år. Vi har nok oplevet en stigning på omkring 80 procent i antallet af henvendelser om muldvarpe," fortæller han til Horsens Folkeblad.

Problemet er, at den nuværende kulde gør det næsten umuligt at bekæmpe dem, fordi det bliver sværere at bruge den gas, skadedyrsbekæmperen bruger. Det andet alternativ, muldvarpesakse, er samtidig i restororde hos flere leverandører.

Mange haveejere må derfor væbne sig med tålmodighed og vente til foråret, hvor gassen igen kan anvendes som bekæmpelsesmiddel.

Hvorfor så mange muldvarpe?

Seniorforsker Henrik Skovgård fra Aarhus Universitet peger på vejret som en afgørende faktor. Over for Avisen forklarer han, at det milde og våde klima har tvunget muldvarpene væk fra deres normale opholdssteder og ind i haver og parker, hvor de efterlader store muldskud.

Når jorden bliver mættet af vand, søger muldvarpene nemlig mod tørrere områder, og det er derfor, vi ser så mange af dem netop nu

Samtidig er de kolde temperaturer en anden forklaring på de store muldvarpeskud. Muldvarpene må grave dybere for at finde føde, og det resulterer i større jordbunker på overfladen.

Hvordan bekæmpes de?

At slippe af med muldvarpe er en svær opgave, og de fleste midler er forbeholdt professionelle. Skadedyrsbekæmpere må bruge giftig gas, men for private er mulighederne begrænsede.

Flere produkter på markedet hævder at kunne skræmme muldvarpe væk med ultralyd eller stærke lugte, men undersøgelser viser, at de sjældent har nogen reel effekt.

Den bedste løsning er stadig muldvarpesakse, der kan købes i byggemarkeder og havecentre. Det kræver dog tålmodighed og en fælles indsats med naboerne, da muldvarpe ikke skelner mellem matrikelgrænser.

Flere muldvarpe i fremtiden

Ifølge eksperterne er der ingen tegn på, at muldvarpebestanden vil falde.

Tværtimod kan et varmere klima føre til endnu flere af dem i fremtiden.

Muldvarpe trives nemlig i mildt vejr, så hvis temperaturerne fortsætter op, kan vi godt rege med, at problemet bliver større i fremtiden.