Lider din græsplæne i varmen? Her er eksperternes råd

Hus og have

21/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Få ting siger sommer som ture i haven, om det er for at grille, lege eller en lur i hængekøjen, det er underordnet. Men en tør og grim plæne kan lægge låg på begejstringen.

Det kan være skuffende for folk, der har passet deres græsplæne hele året, pludselig at blive ramt af hedebølge eller varmt vejr.

Varme kan forårsage en række problemer for plænen, herunder gule og skaldede pletter. For at forsøge at undgå dette har plæneeksperter delt deres bedste tips.

Eksperterne på iCANLAWN.com forklarede ifølge Express: "Vi vil alle gerne have den Insta-værdige stribede grønne græsplæne til vores gæster, der ankommer, men det er bedst at udskyde gødningen, når det varme vejr kommer."

To typiske fejl i varmen

"De fleste græsplænefødevarer kommer i granulær form, så de skal vandes i. Når solen banker ned på din græsplæne, tørrer det meget hurtigt. Dette kan få gødningen til at brænde din græsplæne – da den består af kemikalier, der skal fortyndes. Så for at undgå, at dette bliver et problem, skal du udskyde fodring af din græsplæne, indtil det varme vejr er ovre."

Man bør også være forsigtig, når man vander sin græsplæne hele sommeren, især i perioder med varmt vejr.

En hurtig test for at tjekke, hvor meget vand plænen faktisk har brug for, kaldes bounce back-testen.

Sådan redder du den fra at tørre

De professionelle sagde: "Træd på dit græs og af igen for at se, om dit græs hopper tilbage eller forbliver fladt. Hvis det forbliver fladt, har dit græs brug for vand.

"Du bør vande plænen med det samme, og derefter sigte efter at vande plænen grundigt med mellem 10 og 14 dage efter dette - og sikre, at alle områder får en tomme vand.

"Denne uregelmæssige vanding hjælper din græsplæne med at udvikle en tørst, hvilket betyder, at den lettere kan blive flot igen, når den regelmæssige nedbør vender tilbage."

At holde græsset lidt længere end normalt er en fantastisk måde at holde det sundt i hele sommermånederne, især under en hedebølge.

Længere græs skaber en skygge og lader plænen holde på vandet i længere tid, hvilket hjælper med at holde den hydreret.

At klippe græsplænen i en periode med varmt vejr vil stresse den, så sørg for at holde plæneklipperen i skuret, indtil køligere vejr vender tilbage.

At så eller ikke at så

Plæneeksperterne fortsatte: "Nyt græs skal vandes en gang om dagen hver dag i seks uger efter at være blevet sået, så lad være med at så under en tørke, da det ikke vil give succesfulde resultater."

"De bedste tidspunkter at så er, når temperaturen er 10 grader og derover, men uden prognoser for ekstreme vejrforhold såsom tørke eller oversvømmelser.

"Vi elsker sommersåning lige så meget som alle andre, men vi ønsker ikke, at dine græsfrø skal vokse - så undgå dette, indtil normale vejrforhold vender tilbage."

Regelmæssig kontrol af en vejrudsigt kan hjælpe meget med plænepleje og hjælpe med at planlægge enhver såning, fodring og græsslåning i forvejen.

Ved at forudplanlægge din plænepleje sagde eksperterne, at du kan læne dig tilbage, slappe af og nyde det, når det varme vejr kommer.