Let løsning booster luftfugtigheden for din orkidé og undgår rodskade

Hus og have

28/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Orkideer er elegante stueplanter, kendt for deres smukke, delikate blomster. Der findes omkring 28.000 orkide-arter rundt om i verden. De har dog ry for at være vanskelige at pleje, så nu er en gartner ude for at hjælpe med det.

Orkideer er svære at pleje, da stueplanteejerne ofte overvander dem. Og denne overvanding af orkideer kan føre til rodsyge, som på sigt kan dræbe planten. I stedet for at gætte, hvor ofte orkideer skal vandes, bør ejere af stueplanten have en vandingsplan på plads. Hvis de passes ordentligt, kan orkideer leve i mellem 15 og 20 år, og nogle arter kan blomstre i to til tre måneder.

En anden vigtig del af orkide-pleje er luftfugtighed og temperatur. Orkideer trives bedst ved temperaturer mellem 10 °C og 27 °C, selvom de fleste hjem normalt ikke kommer under 10 °C – selv i de køligere måneder.

Følg denne løsning til din orkidé

Nu har Patty Willems, PR Manager for bæredygtig plantekrukke-firma, elho, delt eksklusivt med Express.co.uk en let løsning for at øge luftfugtigheden og forhindre, at din orkidé dør: "Mens det er vigtigt at holde indetemperaturen varm, skal du være opmærksom på tør varme fra centralvarme og sørg samtidig for ikke at placere planter i direkte træk."

Og hun tilføjede: "For at øge luftfugtigheden er det en hurtig løsning at sprøjte din plante med en vandsprøjte, eller du kan oprette en luftfugtighedsbakke. For at gøre det tager du en lav skål og tilføjer nogle småsten i den, derefter tilføjer du vand og stiller din orkidé på toppen af stenene. Sørg bare for, at planten ikke sidder direkte i vandet, da det kan forårsage rodsyge, og i sidste ende kan din orkidé dø."

Orkideer elsker luftfugtighed og foretrækker en dagsluftfugtighed på mellem 50 procent og 70 procent. Orkideejere kan bruge en luftfugter, hvis rummet, hvor orkidéen er, er for tørt.

Hvis orkideer holdes på badeværelser, hvor der er mere luftfugtighed, kan en affugter være nødvendig, så de ikke udsættes for for meget luftfugtighed.