Kommer børnebørnene på besøg? Sådan sikrer du dig, at dine vinduer ikke er en faldrisiko

Hus og have

08/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Sommerens varme vejr betyder åbne vinduer og mere ophold på altanen, men også øget risiko for faldulykker. Derfor skal man sikre, at boligens vinduer og altan ikke udgør en fare

Sommeren er kommet, og med de højere temperaturer stiger behovet for at åbne vinduer og altandøre for at få en kølig brise ind i hjemmet.

Et åbent vindue eller en altandør øger dog risikoen for, at familiens yngste i et uopmærksomt øjeblik kan ende i en faldulykke.

Derfor opfordrer glarmestrene til, at børnefamilier sikrer sig, at deres bolig ikke udgør en risiko på en varm sommerdag. Husholdninger, der ofte får besøg af børn, bør sikre, at der ikke er øget risiko for ulykker.

"Det sker desværre jævnligt, at børn falder ud ad vinduer. Her kan man som boligejer let gøre en stor forskel i at forebygge ulykkerne ved at efterse sit hjem grundigt. Man kan f.eks. nemt starte med at konstatere, om man har møbler stående lige op af et altanværn eller et vindue, og som indbyder til at kravle op på," fortæller sekretariatschef i Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung.

Et værn er ikke bare et værn

Har man altan eller en høj terrasse, bør der være monteret et værn. Værnet skal som udgangspunkt være mindst en meter højt og ikke være konstrueret, så børn kan kravle på det.

Vandret monterede brædder kan fungere som en stige, og værnet må heller ikke have åbninger, der er større end 89 mm, fordi mindre børn kan falde ud eller komme i klemme.

"Et glasværn er på trods af det spinkle og gennemsigtige udseende både en stabil og sikker løsning, som kan bruges overalt. Man skal dog være opmærksom på, at glasset skal være egnet som værn. Mange bygge- og supermarkeder sælger glashegn med hærdet glas. De er hverken sikre eller lovlige at anvende som glasværn," understreger Poul Henrik Madelung.

Hvor højt sidder dine vinduer?

Når det kommer til vinduer, øges risikoen for faldulykker ifølge glarmestrene, hvis vinduerne på hemse eller førstesale er for tæt placerede på gulvet og frit kan åbnes op.

I Bygningsreglementets vejledning om glaspartier, glasflader og værn af glas i bygninger er det angivet, at vinduer bør være placeret mindst 80 cm oppe for at eliminere risikoen for, at børn falder ud.

Har man vinduer, der sidder for lavt, skal man dog ikke ty til den nemmeste løsning.

"Selvom det kan virke tillokkende at skrue vinduerne på børneværelset fast, er dette både farligt og ulovligt. Vinduerne skal nemlig stadig kunne fungere som redningsåbninger i tilfælde af brand," fortæller Poul Henrik Madelung.

Er dine vinduer med lamineret glas?

Vinduer på førstesale og derover, hvor underkanten af glasset er tættere på gulvet end 1 meter, skal derudover være med lamineret glas. Laminatet sikrer, at glasset bliver fastholdt i rammen, hvis glasset skulle gå i stykker.

Det sikrer nemlig to ting - at der dels ikke er nogen, der bliver ramt af glasskår, dels at der ikke er fare for faldulykker.

"Laminatet er usynligt, når ruden er monteret, og derfor kan man ikke umiddelbart se, om der er anvendt lamineret glas eller ej. Er man i tvivl, anbefaler vi derfor, at man kontakter sin lokale glarmester, som med et måleværktøj hurtigt kan konstatere, om glasset er lamineret," slutter Poul Henrik Madelung.

Fakta om glarmestre og Glarmesterlauget

  • En faglært glarmester er specialist i glas og vinduer og kan hjælpe med alt fra store glasfacader til indramning af malerier.

  • Glarmesterlauget har flere end 200 medlemmer, som dækker hele landet. Find din lokale glarmester på www.glarmesterlauget.dk/find-din-glarmester/

  • Glarmesterlaugets Garantiordning dækker op til kr. 200.000. Se mere på www.glasmedgaranti.dk.