Kom kalken til livs: Sådan tackler du 5 velkendte udfordringer i hjemmet

Hus og have

18/06/2024

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.

Skrevet af Elvira V.

Alle os med kalkholdigt vand vil være bekendte med de synlige tegn på hvid kalk omkring vores vandhaner, men frygt ej, for her kommer nogle simple tips til, hvordan du kan få kalken væk.

Hårdt vand er ikke svært at genkende, så hvis du ikke ved, om ferskvandsforsyningen til dit hjem er hård eller blød, er det meget sandsynligt blødt.

I områder med hårdt vand dannes kalkaflejringer, når calcium og magnesium forbliver, mens vandet fordamper. Blødt vand indeholder ikke samme niveau af calcium og magnesium og efterlader derfor ikke ubehagelige rester.

Her ser vi på almindelige problemer med kalkholdigt vand i hjemmet og hvordan man kan tackle dem.

Intern skade på dine apparater

Med tiden vil kalkaflejringer fra hårdt vand opbygges på apparater, der bruger vand. Og uanset om du har den bedste opvaskemaskine, vaskemaskine, bruser og kaffemaskine, vil dit apparat lide, da sedimenterne ophobes, og det slides hurtigere.

I din opvaskemaskine vil du bemærke hvide mærker på dine glas eller hvid belægning på dit apparats varmeelement. Dog er tegnene ikke så lette at opdage med en vaskemaskine, da de beskadigede elementer er skjult for øjet.

Rengøring af apparater kan være svært, da det ikke er muligt at komme til de indre mekanismer af maskinen, selvom du med en vaskemaskine eller opvaskemaskine kan køre en tom vask med en kalkfjernende løsning af eddike og citronsaft.

Indstil din maskine til den højeste temperatur, tilsæt to kopper hvid eddike eller citronsaft eller en lige blanding af begge dele, og tryk start. Når det er færdigt, gentag cyklussen uden nogen opløsning.

Mineralaflejringer omkring vandhaner

Kalkaflejringer viser sig på din køkken- og badeværelsesvandhane som hvid film og genstridige pletter, der er svære at fjerne.

Regelmæssig rengøring med et specialiseret produkt fra butikken eller en hjemmelavet opløsning vil holde problemet under kontrol. Selvom vandhaner kan være besværlige at rengøre, kan du med lidt eddike og citronsaft få dem til at skinne igen.

Blødgør en klud eller noget køkkenrulle i eddike eller citronsaft og vikl forsigtigt omkring din vandhane for at sikre, at alle overflader er dækket. Fastgør kluden eller papiret med en elastik og lad det sidde i en time. Fjern kluden og tør af med resterne, før du skyller vandhanen.

 Kalkaflejringer i toilettet

Kalk viser sig ikke altid som hvide aflejringer. Mens kalk efterlader hvide mærker omkring vandhaner, er det en anden historie på badeværelset. På hvid keramik efterlader kalk ubehagelige brune pletter.

Pletter vises, hvor vand er til stede længst tid, omkring vandlinjen i bunden af toiletkummen eller hvor vand drypper ned fra kanten efter en skylning.

For at forhindre opbygningen af kalk i din toiletskål vil en regelmæssig ugentlig rengøring med en syreholdig rengøringsmiddel som hvid eddike hjælpe med at fjerne kalken.

Kalkaflejringer i dit brusebad

Er du altid på udkig efter måder at forhindre kalkaflejringer i dit brusebad? Vanddråber forbliver i kontakt med dit brusebad længe efter, du er færdig med at bade, og de danner kalk, der tilstopper de små brusejets.

For at få dit brusebad tilbage til sin fulde kapacitet, skal du fjerne brusehovedet fra slangen. Placer det i en beholder med hvid eddike, så hovedet er dækket. Lad det virke i 30 minutter, og tjek derefter, om al kalken er fjernet. Hvis ikke, skyl brusehovedet for at skylle kalken ud og gentag processen. Eventuel tilbageværende kalk kan skrubbes med en tandbørste, før du tænder vandet igen for at rense eventuelle rester.

Elkedel

I disse kolde måneder bruger vi vores elkedel noget oftere. Men når vand efterlades indeni og ikke tømmes efter hvert brug, dannes der aflejringer. Elkedlen tager længere tid om at koge og bliver mindre energieffektiv — hvilket koster dig mere hver gang, du tænder den.

Hvis du ikke regelmæssigt fjerner kalkaflejringerne fra din elkedel, kan du blive nødt til at udskifte den oftere. Så hvad er den bedste måde at fjerne kalkaflejringer på en elkedel? Udover produkter købt i butikken kan du finde det, du har brug for, i dit eget skab.

Eddike er en sikker ingrediens, der kan hjælpe dig af med problemet. Fyld din kedel halvt med en del destilleret hvid eddike og en del vand. Tænd kedlen, men sluk den, når den koger. Lad opløsningen virke i en time eller natten over. Skyl derefter kedlen og rengør den og kog vand i kedlen mindst to gange for at fjerne eventuelle rester eller spor af eddike.

Kilde: Tom's Guide.