"Bliver næsten altid sprunget over"
Det er virkelig nemt at ignorere og blot lukke ovndøren og derefter glemme alt om rodet og snavset. Det har dog en selvforstærkende virkning. Der kan gå måneder, før den fulde rædsel ved situationen er fuldt ud realiseret, men inden da står husholdningerne over for lag på lag af hårdt belagt fedt og snavs.
Heldigvis har Ian Palmer-Smith, apparatekspert hos Domestic and General, delt den bedste måde at rengøre hele ovneni "fire lette trin".
Han fortæller: "Mens vi alle rengør vores køkkener regelmæssigt, overses den besværlige opgave med ovnrengøring. At rense al mad, fedt og bakterier kan ikke kun få din ovn til at skinne, men også hjælpe med at undgå behovet for ovnreparation."
1. Fjern og læg ovnristene i blød
Det første trin er at rengøre stativerne. Det gør du let ved at fjerne dem fra ovnen. Ian fortæller at dække stativerne i en ovnrens, men derefter skrubbe det hurtigt og lægge det i blød i opvaskemiddel natten over, da dette reducerer dampene i hjemmet.
Eksperten sagde: "Den næste dag skal stativerne bare have en hurtig aftørring for at fjerne rester af snavs, og så kan de tørres."
2. Fjern fastbrændt mad
Før du kommer til den deciderede skrubbedel, skal du tørre eventuelle nylig spildt mad væk. Påfør derefter dit foretrukne rengøringsmiddel på de brændte områder og lad det trække i opløsningen. Det kan være en kombination af bagepulver og hvid eddike . Når du er færdig, gå så i gang med at skrubbe og tørre genstridig brændt mad væk. Et top tip er at bruge en skraber til størrere stykker mad. Sørg også for ikke at komme noget rengøringsmiddel på ovnens varmelegeme.
3. Rengør indersiden af døren
Til rengøring af ovnens glasdør fortæller Ian: "Sørg for at kontrollere, at produktet ikke er slibende eller for stærkt, da dette kan føre til revner eller splintring og betyde, at du bliver nødt til at reparere din ovn," og han tilføjer: "Spray derfor den indvendige ovnlåge med den valgte opløsning eller produkt, og lad det sidde i omkring 20 minutter, før du fjerner det med en fugtig klud. Er overfladen særlig snavset, kan husholdningerne blive nødt til at gentage dette trin."
4. Tør døren af
Som det sidste er rengøring af ydersiden af ovnen, som i de fleste tilfælde er en glasdør. Ian forklarer, at denne type rengøring minder meget om rengøring af vinduer. Sprøjt med en glasrens og tør af med en fugtig klud i cirkulære bevægelser, indtil alt snavs er forsvundet. Polér derefter glasset med en ren, tør klud for at "fjerne eventuelle striber".
Rengøring af ovnknapperne er dog ikke helt så let. Du skal først fjerne alle knopperne og lægge dem i blød i enten hvid eddike eller varmt sæbevand. Skyl dem og lad dem derefter tørre. Rengør derefter det område, hvor knapperne sidder, for at sikre, at der ikke efterlades snavs.
Ikke alle knapper er dog aftagelige, så hvis dette er tilfældet, så "spray området ned med et valgfrit rengøringsmiddel og få skrubbet helt ind i krogene med en klud, svamp eller endda en tandbørste," slutter Ian af med at sige.