Klar til maj i haven? 11 planter, du skal så

Hus og have

28/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Maj betyder længere og varmere dage - perfekte til at bruge i haven.

Nu er vi kommet ind i maj måned, hvilket betyder, at dagene bliver længere og varmere. Nogle planter, der kan sås nu, omfatter solsikker, nasturtiums, valmuefrø og rødbeder.

Det skriver Express.

Maj er en vigtig måned i havekalenderen, da den ofte betyder afslutningen på frostklare morgener og køligere temperaturer. Det er også sidste mulighed for at plante løg og visse grøntsager.

De varmere måneder betyder, at haveejere vil bruge mere tid i deres udendørs rum som forberedelse til sommermånederne. En opgave, mange danskere vil udføre nu, er at plante og så frø klar til høst senere på året. Det kan dog være svært at vide, hvad man skal plante indendørs, udendørs og i drivhuse i maj.

De perfekte sommerforberedelser

Chris Bonnett, grundlæggeren af ​​GardeningExpress sagde, at maj handler om "sommerforberedelse", og det er det "perfekte tidspunkt" til at udføre små opgaver, der tillader haver at "trives i varmere temperaturer".

"Dette er det ideelle tidspunkt til at begynde at plante grøntsager. Du kan også begynde at plante de sidste af dine sommerløg og skabe nogle naturlige skadedyrsafskrækkende midler," fortæller han og fortsætter:

"Ved at sigte efter at få denne forberedelse gjort nu, kan du sikre dig, at din have er klar til at nyde hele sommeren."

Planter at så ud i maj

Klatrende stauder

Klatrestauder som passionsblomster bør plantes på et lunt, varmt sted som i en udestue eller et drivhus. De kunne også plantes mod en sydvendt væg.

Solsikker

Tilføj et strejf af farve og højde til haver ved at så smukke solsikker direkte udendørs. Planten blomstrer i august.

Valmuer

Valmuefrø og kornblomster kan sås udendørs i maj. Bestøvere elsker disse, så gartnere vil se masser af bier og sommerfugle i deres have.

Morgenfruer

Duftende etårige Morgenfruer kan plantes, efterhånden som den sidste frostdato er passeret.

Søde ærter

Klatrende etårige planter som søde ærter og petunia kan plantes udendørs i maj. Disse planter dufter guddommeligt og elsker et solrigt sted.

Hortensia

Denne populære plante er kendt for sine imponerende blomsterhoveder og smukke farver. Plant disse i rig, frugtbar jord. Urter og grøntsager Sås i drivhuset/indendørs

Tomatplanter

Plant tomatplantefrø i drivhuse eller væksthuse i bede eller vækstposer. Løbebønner Løbebønner eller franske bønner kan sås undercover i modulbakker. De kan så plantes udenfor, når risikoen for frost er overstået.

Græskar, squash og courgette

Så disse i skjul nu. Græskar vil være klar til at høste i oktober eller november. Squash kan høstes fra sommer til første frost. Courgetter vil være klar mellem juni og oktober.

Rødbeder

Så disse tyndt direkte i jorden for friske rødbeder fra forsommeren til midt på efteråret.

Gulerødder

Gulerodsfrø kan sås direkte i rækker og beskyttes ved hjælp af havefleece for at beskytte dem mod skadedyr.

Purløg, koriander, dild og persille

Så disse direkte i jorden eller i beholdere. Disse ser flotte ud på en terrasse eller uden for bagdøren som en mini-urtehave.