Kender du de 3 stueplanter, der stopper vindueskondens og skimmel?

Hus og have

02/11/2023

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.

Skrevet af Elvira V.

Stueplanter introduceres i hjemmet af flere årsager, herunder for at tilføre farve og liv til et rum. Dog kan nogle også hjælpe med at forhindre kondensation og dannelse af skimmelsvamp.

Stueplanter kan hjælpe med at rense luften indenfor ved at opsamle fugt og absorbere skadelige giftstoffer.

Wendy Rea, en ekspert i blomster og leder hos Direct2Florist, har delt de bedste planter, du bør vælge denne vinter.

Fredslilje

Wendy forklarede: "Fredsliljer fjerner giftstoffer fra luften og forhindrer opbygning af skimmel og meldug i hjemmet. Deres smukke blade gør dem til det perfekte valg til at opfriske og lysne vores indendørs rum op i de mørke og kolde måneder."

Hun fortsætter: "Fredsliljer foretrækker indirekte sollys, så hold dem væk fra vinduer for at forhindre udtørring og forlænge deres levetid."

Denne stueplante har en naturlig evne til at absorbere skimmelsporer fra luften, så den bør placeres i områder, hvor skimmelsvamp mest sandsynligt kan forekomme.

Sansevieria (sabelblad)

Eksperten sagde: "Sansevieria-planter er en naturlig luftrenser og er kendt for at fjerne skadelige kemikalier fra vores hjem. Disse planter er også nemme at passe, da de trives overalt. Du kan placere dem i ethvert rum i hjemmet, og de vil forblive friske og sunde i de mere kedelige vintermåneder."

Denne stueplante renser luften ved at absorbere giftstoffer gennem bladene og producere ren ilt. Nogle eksperter anbefaler at placere sansevieria-planten i soveværelset på grund af disse faktorer.

De er også gode til at fjerne mange andre skadelige kemikalier som xylol, trichlorethylen, toluen, benzol og formaldehyd samt hjælper med at bekæmpe kondensation.

Planten hjælper med at absorbere overskydende fugt fra luften gennem små porer i deres blade, kendt som stomata, i løbet af dagen.

Orkideer

Blomsterhandleren fortsatte: "Orkideer er en fantastisk tilføjelse til de steder, hvor vi slapper af derhjemme, såsom soveværelset eller stuen, da deres egenskaber hjælper med at reducere stress, fremme afslapning, modvirke depression og angst.”

”De øger også fokus ved at forbedre luftkvaliteten, så de er gavnlige at introducere i et arbejdsområde. Orkideer kræver lidt mere pleje end andre planter, og de skal vandes regelmæssigt – en gang om ugen er ideelt,” siger hun og fortsætter: "De skal placeres i et miljø med en stabil temperatur, så det er bedst at holde dem væk fra vinduer og radiatorer."

Chris Bonnett fra GardeningExpress.co.uk sagde: "Skimmel i hjemmet skyldes overskydende luftfugtighed. Varme rum som badeværelser og køkkener er særligt udsatte. Brugen af planter til at holde skimmel i skak er en praktisk og naturlig måde at kontrollere luftfugtigheden i dit hjem.”

Til sidst forklarer han: "Hvor effektiv en plante er til at reducere luftfugtighed har alt at gøre med dens evne til at absorbere dug, tåge og anden fugt gennem sine blade. Denne fugt bevæger sig derefter ned til dens rødder. Du vil bemærke en forbedring – og du vil også have smukke planter at nyde."

Kilde: Express.