Inden klargøringen til foråret: Her må du aldrig bruge en højtryksrenser ifølge ekspert

Hus og have

04/03/2024

Foto: Erik Mclean / Unsplash
Foto: Erik Mclean / Unsplash

Skrevet af J. Bøgen

Der er rigtig god sandsynlighed for, at du har gjort det, hvis du nogensinde har brugt en højtryksrenser.

Højtryksrensning har været en stor fordel for gør-det-selv-mindede husejere, der leder efter en genvej til hurtigt og billigt at rengøre ting, der kan blive alvorligt snavsede. Genveje og værktøjer (som ofte er genveje i sig selv) er blandt de ting, der gør mennesker specielle, men nogle gange kan gæret blive lidt for lavt.

Sådan skriver den amerikanske boligejer side House Digest.

Højtryksrensere kan være lidt ligesom Maslows hammer: Hvis det bedste rengøringsværktøj, du har, er en højtryksrenser, er du tilbøjelig til at se hvert eneste snavs som en mulighed for at højtryksvaske. Men som du måske har gættet ud fra titlen, er ikke alt egnet til den form for tryk og slid, som en typisk forbrugervasker er i stand til.

Vægge eller hegn af træ, vinyl eller påmalede

Alle typer af overflader, der er malede eller lavet af vinyl eller træ har en risiko for at blive ødelagt af trykket.

Mange haveejere har et vinyl læhegn eller et hegn ud til vejen lavet af brædder, men vinylen kan blive porøs af solens UV stråling og kulden om vinteren. Hvis det er tilfældet kan trykket ødelægge vinylen og lave flænger i det. Ligeledes kan træ splintre af det høje tryk. Man skal også være opmærksom omkring vinduer, hvor vandet kan snige sig ind langs fugerne.

Tag og render

Hvis du vælger at vaske dit tøj med en højtryksrenser, så gør os alle den tjeneste, ikke at gøre det på en stige. Trykket kan nemlig være så kraftigt, at du nemt kan miste balancen eller stigen tippe.

Samme risiko er der ved at vaske ens tagrender. Dertil kan du så medregne, at renderne ikke er beregnet til det pres, der kommer på dem, hvorfor de risikerer at gå i stykker. Det kan teglsten for den sags skyld også, selvom det er usandsynligt

Kan tage lakeringen af

Du bør også holde renseren fra din bil, selvom det kan være fristende og der findes folk, der vil anbefale det. Men trykket fra renseren kan i værste tilfælde være nok til at ødelægge lakken og gøre bilen sårbar overfor rust. Og det er vel næppe risikoen værd, når du kan nå næsten lige så langt med din haveslange og lidt knofedt.

Du skal også holde dig fra alt under kølerhjelmen. Det kan godt være, at der er møgbeskidt, men der sidder en masse elektriske dele, der kan tage skade af vandet, og en mekanikerregning er aldrig sjov.

Generelt bør du bare holde den væk fra alt, der har med elektricitet at gøre.