Iberiske skovsnegle, eller dræbersnegle i folkemunde, er noget, vi meget gerne vil af med her i Danmark.
Problemet med netop denne dyreart er todelt: Mange haveejere rundt om i landet har stiftet bekendtskab med det ene problem – at masseforekomster af iberisk skovsnegl kan rasere både køkkenhave og prydplanter fuldstændig.
Det andet problem er, at de også har potentiale til at forrykke balancen i vore økosystemer ved bl.a. at fortrænge den hjemmehørende sorte skovsnegl (Arion ater).
Der findes et hav af råd til, hvordan man skal bekæmpe de uønskede snegle, og nogle er mere effektive end andre.
Det ændrer dog ikke på, at eventuelt effektive metoder ikke nødvendigvis er lovlige - og det gælder et af de mest gængse råd, der findes derude.
Salt og kalk er ikke godkendt
Ifølge Miljøstyrelsen har både læsket kalk og salt været nævnt som bekæmpelsesmidler mod snegle, idet begge dele udtørrer sneglene.
Disse produkter er dog ikke godkendte sneglebekæmpelsesmidler og må derfor ikke anvendes.
Herudover ændrer kalk surhedsgraden i jorden og dermed også livsbetingelserne for planter og dyr i området. Salt har på samme måde negative konsekvenser. Det bindes i jorden og er giftigt for såvel planter som dyr, herunder nyttedyrene i haven.
Det skal du gøre i stedet
Sneglene er mest aktive når det er fugtigt, hvilket er årsagen til at de kommer frem når luftfugtigheden er høj fx om aftenen når duggen falder. Det er derfor nemmest at finde dem om aftenen eller om morgenen, idet de også udviser stor aktivitet omkring 1-1.5 time efter solopgang.
Alt efter temperament kan man altså lægge sin snegle- indsamlings-runde om morgenen, aftenen eller måske på en regnvejrsdag.
Man kan også kreere sådanne fugtige ”opsamlingssteder” ved at lægge gamle brædder, sække, fugtige aviser eller store blade ud som sneglene kan gemme sig under. Man kan gøre disse opsamlingssteder mere attraktive for sneglene ved at lægge lidt lokkemad ud sammen med dem.
Lokkemaden kan bestå af rådnende frugt, opblødt tørfoder til hunde og katte, andre stærkt lugtende fødeemner, samt døde artsfæller.
Vær dog opmærksom på, at sådan lokkemad også kan tiltrække snegle fra nabohaverne.