Hvidevareeksperter: Sådan undgår du glaspest

Hus og have

09/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan få selv de flotteste og dyreste vinglas til at se hæslige ud!

Opvaskeren bipper. Du åbner lågen, så det skinnende rene indhold af maskinen kan dampe af, og når der så er gået lidt tid, går du i gang med at sætte tingene på plads.

Og det er her, du opdager det. Dine glas. De er ikke rene. Eller jo, det er de sådan set, men de har fået mælkehvide pletter, er blevet matte eller har fået hvide render.

Dine glas er ramt af glaspest.

Det er enhver køkkenejers mareridt, for det kan virke som en uoverskuelig opgave at skulle forholde sig til. For hvis først de glas er blevet ramt, hvad sker der så næste gang, du kører en opvask?

Heldigvis findes der faktisk noget, du kan gøre!

Hvad er glaspest?

Først handler det om at finde ud af, hvad glaspest egentlig er. Ifølge hvidevareeksperterne hos Whiteaway er der nemlig ikke tale en belægning på glasset, som mange tror.

Det er i stedet bittesmå huller og regner i glasset, som forårsages af en kiselsyre fra glasset selv, og som opstår, når temperaturen i opvaskemaskinen når op over de 60-65 grader.

Den dårlige nyhed først: Hvis dine glas er ramt af glaspest, står de ikke til at redde. Du kan ganske enkelt ikke reparere de små huller og revner.

Men nu den gode nyhed: Du kan ret simpelt selv forebygge, at flere af dine glas bliver ramt!

Sådan gør du

Der er forskellige ting, du kan gøre for at undgå glaspest:

  • Vask dine glas på temperaturer under 55 °C og helst på et program, der ikke varer for lang tid

  • Fravælg tørringen i maskinen, hvis du kan - det er nemlig også en drøj omgang for dine glas

  • Når opvaskemaskinen er færdig, skal du åbne lågen så hurtigt som muligt, så dampen kan slippe ud. Det vil altså sige, at det kan være en god idé at sætte opvaskemaskinen til om natten, så den slutter umiddelbart før, du alligevel skal op

  • Vask altid de fine og sarte krystalglas af i hånden

Mulige andre årsager

Hvis dine glas er blevet ramt af hvide pletter og lignende, behøver det ikke nødvendigvis være glaspest - og det skal du faktisk håbe på, det ikke er.

For hvor glas, der er ramt af glaspest, ikke kan reddes, kan du som regel gøre dine glas så gode som nye, hvis der i stedet er tale om pletter.

Årsagen til, at dine glas får den slags belægning kan være, at du bruger for meget opvaskemiddel, eller du ikke bruger saltet i maskinen korrekt (kan føre til en kalkbelægning på glasset).

Hvis det er en af ovenstående årsager, der er forklaringen, er løsningen heldigvis ganske simpel.

Du skal sætte glassene i opvaskemaskinen og køre et almindeligt program med 2 teskefulde citronsyre i sæberummet. Det skulle gerne fjerne alle kalkbelægninger.