Haven styrer du selv: Men her har du faktisk pligt til at fjerne ukrudt

Hus og have

03/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Var du klar over det?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Langt de fleste danskere ved, at man som grundejer har pligt til at holde fortovet ude foran ens grund fri for sne og is, når det er vinter.

Is og sne er ikke ligefrem en risiko i sommerhalvåret, men der er til gengæld en anden ting, der dukker op - noget, der kan betegnes som enhver haveejers værste mareridt:

Ukrudt.

Det stikker op mellem fliserne i fortovet og er grimt og bliver måske endda så højt, at det rammer dit nederste af dine bukser, når du går forbi det.

"Det er da utroligt, at kommunen ikke får det fjernet, hvad betaler vi ellers skat for?!" tænker du måske.

Man kan mene, hvad man vil om den skat, vi alle betaler, men en ting er sikkert, og det er, at du ikke kan bebrejde kommunen for, at fortovet er angrebet af ukrudt:

Det er nemlig dig, der skal fjerne det.

Offentlig vej eller sti

Ifølge Videncentret Bolius er reglerne sådan, at hvis din ejendom ligger på ad en offentlig vej eller sti, som de fleste boliger gør, er det også dit ansvar som grundejer at renholde det areal, der fortrinsvist er bestemt for gående. Denne pligt gælder hele året rundt, og det vil sige, at du selv skal sørge for, at ukrudt bliver fjernet.

Det gælder også affald og andet, der kan være til ”ulempe for færdslen”, som der står i Lov om offentlige veje. Derudover skal du også sørge for at renholde grøfter, rendestene, nedløbsriste og lignende, så vand kan løbe frit ned i kloakken.

Til gengæld er rengøring og ukrudtsbekæmpelse på kantstenen kommunens ansvar. Du har som nævnt overfor kun ansvar for den del, der er bestemt for gående.

Hvis din grund ikke lige ligger ud til et fortov, men i stedet en sti eller et grusbelagt areal eller lignende, er det faktisk de samme regler.

Det afgørende er, om arealet kan betegnes som skellet mellem din grund og den offentlige vej, og om skellet kan betegnes som bestemt til gående færdsel.

Så tit skal du gøre det

Loven udstikker ikke retningslinjer for, hvor tit der skal luges ukrudt på fortovet. Det er op til de enkelte kommunalbestyrelser at fastsætte.

I nogle kommuner er det for eksempel sådan, at ukrudt ikke kun skal fjernes, hvis det gør færdsel besværligt, men at det også skal gøres af æstetiske hensyn.

En kommune kan også vælge at overtage grundejernes forpligtigelser og udføre arbejdet med at holde rent for grundejernes regning. Det er fx tilfældet i Københavns Kommune, hvor nogle gader er med i en tvungen fortovsordning.