Haveekspert: Vand dine planter på dette tidspunkt

Hus og have

28/05/2023

Foto: Pexels @Karolina Grabowska
Foto: Pexels @Karolina Grabowska

Skrevet af Katrine Lykke

Efter måneders hårdt slid i haven er det enhver haveelskers mareridt, når planterne begynder at dø i sommervarmen. Her får du tips til, hvornår du bør vande dine planter, så de kan overleve selv en hedebølge.

Mange planter kan modstå høje temperaturer, men så snart vi mennesker rigtig begynder at svede i sommervarmen, lider dine planter også. 

For meget eller for lidt vand kan ødelægge planterne, men det er ikke kun et spørgsmål om, hvor ofte du vander. Ifølge eksperter er tidspunktet på dagen, hvor planterne vandes, lige så vigtigt. 

Ved at vande dem på det rigtige tidspunkt kan du hjælpe dem med at overleve selv en hedebølge og fortsat blomstre smukt hele sommeren igennem. 

Hvornår skal du vande?

"Jeg anbefaler altid at vande om morgenen,” fortæller haveekspert Kate Turner og uddyber: "Det er meget køligere i de tidlige timer, og derfor har vandet større chance for nå ned til planternes rødder, før det fordamper i varmen.” 

Når du vander om morgenen opbygger planterne en reserve af vand, som de kan bruge i løbet af dagen. På den måde har de altid noget at tage af og ender ikke med at udtørre.

Hvis morgenvanding ikke passer ind i din tidsplan, så bør du satse på at vande planterne tidligt om aftenen. Men hold vandkanden i skuret til den værste varme er ovre. 

Du kan også installere et sprinkler- eller vandvandingssystem med automatisk timer, så planter får vand, når de har brug for det, uden at du behøver afsætte tid til det.

Tjek om planterne tørster

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine planter trænger til vand, kan du altid tjekke det ved hjælp af en tør træpind. Stik den et par centimeter ned i havejorden og træk den atter op. Hvis jorden er fugtig, så hænger den fast på pinden. I så fald har planten ikke brug for vand. Hvis pinden derimod kommer ren ud, er jorden tør, og så er det tid til at vande. 

For at hjælpe planterne med at holde på fugten efter vanding kan du toppe blomsterbedet med fx bark. Det er både praktisk og dekorativt.