Haveekspert afslører: Undgå disse gifte planter i din forårshave

Hus og have

07/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Husk at tjekke haven.

Forår er plantetid, men pas på: Nogle blomsterarter kan være farlige. Her er fire planter, du bør undgå i din have ifølge haveeksperten Fiona Jenkins. 

Det skriver Express

1. Galnebær 

"Galnebær er en plante med lilla og grønne blomster og ovale blade," siger Fiona Jenkins, haveekspert hos MyJobQuote.co.uk. "Dens bær er grønne, men modner til en sort farve. Alle dele af denne plante er giftige, og bærrene er særligt giftige. Indtagelse af bærrene kan påvirke nervesystemet og forårsage vejrtrækningsproblemer, forvirring, opkast, sved og hallucinationer." Hun advarer om, at alvorlige reaktioner kan resultere i koma eller endog død. 

2. Arum 

Denne skyggeelskende plante, ofte fundet i skove og hække, kan også findes i nogle haver. Den er kendt for sine røde bær og store pileformede blade med lilla pletter. "Alle dele af denne plante kan forårsage reaktioner," forklarer Fiona. "Især bærrene er giftige. De små nåleformede krystaller i planten kan forårsage alvorlig hudirritation. Indtagelse af planten kan forårsage vejrtrækningsbesvær, hævelse i halsen og irritere maven." 

3. Stormhat 

Stormhat er ifølge haveeksperten en af de giftigste planter i Storbritannien for både dyr og mennesker. "Den har hætteformede blomster i forskellige farver, hvilket gør den meget smuk at se på og derfor populær i haver," siger Fiona. "Alle dele af planten er giftige. Hvis man indtager dele af planten, kan det forårsage svimmelhed og mavesmerter. Giftstoffet i planten kan også påvirke hjertet og kan resultere i død, hvis store mængder indtages." 

4. Skarntyde 

Skarntyde kan ofte findes ved vejkanten, i grøfter eller nær vandløb, og indtagelse af selv en lille mængde kan være potentielt dødelig. Den kan genkendes på sin højde med hule, lilla-prikkede stilke. "Hvis du regelmæssigt har børn eller kæledyr i din have, er det bedst at holde dig væk fra denne plante," tilføjer Fiona. 

Ved at være opmærksom på disse farlige planter kan haveentusiaster sikre et sikkert og sundt miljø for både familie og kæledyr.