Haveekspert: Sådan får du den perfekte græsplæne, der holder hele sommeren

Hus og have

27/05/2023

Foto: Pexels @Magic K
Foto: Pexels @Magic K

Skrevet af Katrine Lykke

Haveekspert Thea Pitcher deler ud af sine bedste havetips, der sikrer dig en smuk plæne sommeren over.

Sommeren er på vej, og de fleste har allerede været ude og nyde haven. Men en grim græsplæne kan være en torn i øjet. Her får du derfor haveekspert Thea Pitchers bedste råd til, hvordan du skal passe din plæne.

1. Stress ikke græsset

Mange vil allerede være begyndt at slå plænen nu, men det er vigtigt ikke at klippe for ofte for at undgå at stresse græsset.

"Afhængigt af, hvor hurtigt din plæne vokser, bør du nøjes med at klippe den en gang om ugen eller en gang hver fjortende dag,” fortæller haveeksperten.

 2. Sigt efter den rette længde

Der er også forskel på, hvilken længde din plæne vil trives bedst med.

”For at holde græsplænen sund skal du klippe den, så den er omkring 4 cm høj om foråret og efteråret, mens den skal helt ned på 2 cm om sommeren," forklarer Thea Pitcher.

3. Klip aldrig en våd plæne

Som bekendt byder den danske sommer ofte på regnvejr. Her er det vigtigt, at du er tålmodig og lader græsslåmaskine blive i skuret, så længe plænen ikke er tør, ifølge eksperten må man nemlig aldrig klippe en våd plæne.

4. Luft plænen

Sidst men ikke mindst har haveeksperten et råd til den triste eller beskadigede plæne; du skal lufte den. Det betyder kort sagt, at man laver huller i plænen for at bryde den tætte jord op, så vand kan passere.

”Når du lufter plænen, forhindrer du dårlig dræning, hvilket kan føre til mos,” forklarer eksperten. Du kan købe en plænelufter til formålet i de fleste havecentre, men hvis du har en lille græsplæne eller måske selv trænger til lidt træning, inden strandsæsonen sætter ind, kan du også klare det ved at bruge en havegaffel og lidt knofedt.