Ekspert med tip til alle haveejere: Denne ene ting må du ikke glemme selvom det er vinter

Hus og have

16/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

I vinterhalvåret er det fristende at blive inde, men der er én ting du ikke må lade være med at gøre i haven.

Med vinteren på vej, bliver haveejere opfordret til at tage skridt til at forhindre unødvendige skader på deres løv i løbet af de næste par måneder.

Det skriver Express

Disse såkaldte vinterklargøringsteknikker spænder vidt, men en opgave, der ofte overses, er fjernelse af mos fra terrasser.

Våde forhold fremmer væksten

Når vi går ind i mørke og vådere vejrforhold, er der større sandsynlighed for, at gartnere finder vækster som alger og mos, der dækker deres terrasserne.

Selvom disse planter ikke betragtes som ukrudt, deler de egenskaberne ved at være opportunistiske og have overfladiske rodsystemer.

Derfor anbefaler eksperter at tackle dem, så snart de dukker op omkring murværket i de kommende uger.

"Fjern eventuelt mos og fej noget sand ind, bare for at få ekstra greb om vinteren," advarer The Royal Horticultural Society og fortsætter:

"Glatte stier og trin dækket af algelignende vækst, lav og mos er farlige. Vinteren er traditionelt det tidspunkt, hvor væksten af ​​alger, mos og lav er størst, men en ophobning kan forekomme i enhver våd periode eller i skyggefulde fugtige områder."

Kan skabe problemer hvis de efterlades

Disse vækster kan se anderledes ud afhængigt af hvor de findes, om det er terrasser, drev eller stier.

På stenarbejde får de udseende af grøn film, pulveragtige aflejringer eller en mørkegrøn gelélignende substans.

Interessant nok opfordres haveejere til at give dem mulighed for at brede sig i de områder, hvor de ikke udgør nogen problemer eller tydelige risici for deres miljø, da de kan hjælpe med at opsuge nedbør.

For at løse problemerne kan haveejere bruge eddike, som de ville bruge en mosdræber. De rådes til at vente på en tør periode og fortynde eddiken halvt og halvt.

Selvom de generelt ikke udgør nogen trussel mod naboplanter, kan mos og alger hæmme væksten især ved små planter advarer RHS.

Dette skyldes, at når det tykke sammenfiltrede lag vokser ved siden af ​​jorden, hæmmer det vand og næringsstoffer i at nå planterne.

"Mos dræber sjældent planter, der allerede er veletablerede, men det kan begrænse deres vækst og forårsage problemer senere hen, hvis det efterlades ubehandlet."