Haveekspert forklarer: 6 insekter og skadedyr i efterårshaven, og hvordan du slipper af med dem

Hus og have

06/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Bare, fordi det er blevet efterår, betyder det ikke, at skadedyrene er gået på ferie!

Efteråret bringer masse af ændringer med sig i naturen og i vores haver, men en ting er præcis, som den plejer: Vores have er under konstant angreb fra forskellige insekter.

Chris Bonnett fra GardeningExpress.co.uk fortæller: "Når vi går ind i efterårssæsonen, er det sandsynligt, at mange haveejere vil finde en ny række af insekter i deres haver. Edderkopper, kakerlakker og snegle er almindelige i haver på denne tid af året. Hver har sine egne fordele i haven og kan til tider lades alene for at fremme et sundt økosystem."

Det er imidlertid ikke ensbetydende med, at du bare skal lade stå til.

"Ingen vil have, at deres have bliver ødelagt ved, at insekterne spiser planter eller ødelægger græs. Derfor vil vi gerne give råd om, hvordan man kan afskrække dem fra haven uden at forårsage nogen skade."

Edderkopper

September og oktober er de bedste parringsmåneder for edderkopper, hvilket resulterer i uhyggeligt mange kravlerier i haver og hjem.

For at afskrække dem, skal du bruge duften af ​​pebermynte eller mynte, enten ved plante dem rundt i haven eller ved at sprøjte deres duft rundt for at holde insekterne væk.

Grøn bladtæge

Grønne bladtæger (også kendt som grønne skjoldlus) elsker at lægge deres æg på planteblade.

Ifølge Chris er de tiltrukket af lys, så prøv at holde alle udendørs lys svagt, når det bliver mørkt.

Hvepse

Hvepse vil holde sig væk fra haver, hvis der er urter som basilikum og mynte omkring.

Placér urterne strategisk omkring områder, du ikke vil have hvepse til, såsom i nærheden af ​​en terrasse eller et grøntsagsområde.

Lopper

Gartneren fortsatte: "Lopper kan ødelægge en have ved at beskadige græsplænen og skabe bare pletter. Sørg for at holde styr på generel havepleje som at luge og klippe for at fjerne eventuelle gemmesteder."

Det er også værd at tjekke dit kæledyrs pels, hvis lopperne har bidt sig fast, mens de løber rundt i haven.

Bladlus

Bladlus er mest aktive i forårs- og efterårsmånederne og kan beskadige en række planter, hvilket forårsager misfarvning og hæmmet vækst.

Sørg for at tjekke hver plante regelmæssigt for at sikre, at de ikke har bladlus på dem.

Eksperten anbefalede at plante ting som løg og hvidløg for at holde dem væk.

Snegle

Chris bemærkede: "Bliv ikke overrasket, hvis du begynder at se en række af dem i din have, da midten af ​​efteråret er starten på snegleparringssæsonen."

For at mindske chancen for, at de spiser dine planter, skal du reducere aftenvandingen, så muldjorden ikke er så våd om natten, da snegle trives under fugtige forhold.

Kilde: Express