Haveekspert deler 5 tips: Sådan slipper du af med uønsket ukrudt mellem dine fliser

Hus og have

25/3/23 | 06:49

Foto:Shutterstock
Foto:Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det kan være både på terrasser, stier eller indkørsler.

Ukrudt og mos kan få belægninger, terrasser og indkørsler til at se grimme ud, selvom der kun er et par slyngelplanter. Det kan være svært at fordrive ukrudt og mos, da de ofte har en vane med at vokse ud igen.

En haveekspert har delt med Express sine bedste råd til at fjerne ukrudt og mos fra terrasser og belægninger.

Ukrudt, mos og uønsket vegetation vokser ofte på belægninger, terrasser og indkørsler og skaber et uskønt rod.

Især ukrudt kan være svært at fjerne med hånden, da det ikke altid er muligt at grave den underliggende rod op. Det mest almindelige ukrudt på belægninger og terrasser er mælkebøtter, enårig enggræs og krybende ranunkel, som vil være landet i området som frø.

Hvis du leder efter en løsning til at fordrive problemukrudt på hårde overflader som terrasser, stenlægninger, indkørsler og stier, har Jack Sutcliffe, medstifter af Power Sheds nogle gode råd.

Forebyggelse

Forebyggelse er lettere end udryddelse, men dette kræver en vis planlægning forud.

Regelmæssig rengøring og vedligeholdelse kan forhindre ukrudt og mos i at tage fat.

Hvis du for eksempel fejer din terrasse og belægninger regelmæssigt, kan det hjælpe med at forhindre snavs i at samle sig.

Kemiske løsninger

Kemiske behandlinger, som ukrudtsmidler, er ofte en populær mulighed, da de fjerner mos og ukrudt hurtigt fra stenbelægning og grus.

Nogle ukrudtsmidler kan dog være skadelige for andre planter og dyr, så det er værd at læse instruktionerne omhyggeligt.

Normalt skal du blande ukrudtsmidlet med vand og derefter sprøjte det direkte på det ukrudt eller mos du ønsker at fjerne. Sørg for at undgå at sprøjte andre planter eller græs i området, da dette kan dræbe dem.

Efter at ukrudtsmidlet er påført, bør det tage et par dage, før ukrudtet eller mosset dør.

Ikke-kemiske løsninger

Der findes dog også løsninger hvor du ikke skal ud og købe kemiske ukrudtsmidler

"Ikke-kemiske metoder omfatter at trække ukrudt op med hånden eller lave din egen ukrudtsmiddel med en blanding af hvid eddike, salt og opvaskemiddel." fortæller Jack og fortsætter:

"Bland lige dele i en sprayflaske og sprøjt direkte på ukrudt og mos. En anden hurtig og nem metode er at hælde kogende vand for at hjælpe med at dræbe små, unge eller svagt ukrudt."

Højtryksrensning

Højtryksrensning er "en af ​​de hurtigste måder" til at fjerne mos fra betonoverflader, ifølge Jack.

Dette gøres dog bedst, når jorden er tør, da trykket fra vandet så kan være med til at løsne rødderne.

For at opnå de bedste resultater skal du påføre en mosfjerner inden højtryksrensning.

Ukrudtsbarriere

For at forhindre, at ukrudt og mos vender tilbage på dine stenbelægninger lægger gartnere ofte en ukrudtsbarriere ned, før de installerer nye belægninger eller terrasseoverflader.

Det kan også være en god idé men kræver ligesom andre forebyggende metoder, at man tænker forud.

Den fysiske barriere vil blokere for sollys og forhindre ukrudtsfrø i at spire ved at blokere deres rødder fra at vokse.

Tjek dit afløbssystem

Dårlig dræning kan skabe et fugtigt miljø, så ukrudt og mos kan trives.

Kontroller, at dine tagrender er fri for affald, og kontroller, at din terrasse har en tilstrækkelig hældning til, at vandet kan løbe væk, når det regner.

Hvis dine tagrender er overfyldte kan der også drysse frø ned den vej, og så kan du starte forfra med at bekæmpe ukrudtet igen og igen.