Haveekspert: 5 "vitale" ting, du skal ordne i haven i juli

Hus og have

03/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det handler ikke kun om at nyde haven, selvom vi er godt inde i sommermånederne!

Juli er traditionelt en måned til at nyde haven, mens den står i fuldt flor. Lange dage, godt vejr og varme nætter betyder, at det er den perfekte måned til at være vært for grillfester og let havevedligeholdelse.

Hvor lang tid folk tilbringer i deres have afhænger af grundens størrelse og hvor mange planter der skal passes.

Nogle af de vigtigste opgaver, gartnere kan finde på at udføre, er at luge, fodre planter, vande og deadheading.

Men juli er også en måned, hvor gartnere kan begynde at høste deres afgrøder såsom hindbær, tomater, salatblade, jordbær og courgetter.

Nu har en professionel gartner delt de "vigtige" tips, man skal huske, når man kaster sig over havearbejdet denne sommer.

Luke Bartle, chefgartner ved den berømte Trentham Gardens i Staffordshire, fortæller til Express, at det at give dyreliv husly er en "topprioritet" i sommermånederne, men det er ikke det eneste, man bør have sig for øje.

1. Nyd haven

Selvom haver er hårdt arbejde, er det vigtigt, at gartnere husker at nyde frugterne af deres arbejde i løbet af sommeren.

"Nyd at bruge tid i din have. Det er alt for nemt at gå ud og finde lidt ukrudt at fjerne, eller en græskant der skal trimmes, men tag dig tid til at læne dig tilbage og nyde den skønhed og natur, der omgiver dig," siger Luke.

2. Luft dit drivhus ud

Ventilation af drivhuse er afgørende i sommermånederne, da det cirkulerer luften.

Hvis planter ikke er ordentligt ventileret i drivhuse, kan det føre til fugt- og skadedyrsproblemer.

"Ventilation og skyggelægning af drivhuse er afgørende, når solen står højt flere dage i træk" tilføjede Luke.

3. Reducer græsslåningen

At slå græsplænen for meget i varmt vejr kan belaste græsset og kan føre til brune pletter eller skader.

Luke anbefaler, at man i perioder med langvarigt tørt vejr bør reducere græsslåningen for at reducere stress på græsset.

Godt nok er der ikke meget, der tyder på, at vi får endnu en langvarig tørke, som den vi havde i juni, men det er alligevel værd at skrive sig bag øret.

4. Dyreliv

Dyrelivet har nogle gange brug for en hjælpende hånd i sommermånederne, især i særligt varmt vejr.

En måde gartnere kan gøre dette på er ved at sørge for husly og vand.

Haveeksperten sagde: "At give dyrelivet dækning og vand er en topprioritet i sommermånederne. Lad frisk vand stå i skyggen, så fuglene kan køle af i."

5. At skabe en altan-oase

Altanerne har begrænset plads, hvilket kan være en udfordring for ivrige gartnere. Enhver form for grønt, selv på en lille altan, terrasse eller vindueskarm, vil dog have skjulte fordele.

Luke tilføjede: "Enhver indat for at gøre dine vægge, balkoner og haver grønnere, uanset hvor små de er, vil give fordele for dig selv, men også hjælpe med at fjerne varmefangende CO2 og anden forurening. De fleste havecentre har en række passende vindueskasser, som du kan fylde med urter, jordbær, frugt og grøntsager."