Haveejernes tips: Sådan slipper du af med vedbend en gang for alle!

Hus og have

01/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vedbends modstandsdygtighed og overdrevne vækst gør det til en vanskelig opgave at dræbe denne plante eller fjerne vedbend fra træer, men det er ikke en umulig opgave med hjælp fra haveentusiaster.

Haveejere afslører: Sådan dræber du vedbend, så den aldrig vender tilbage

HUS OG HAVE

01/09/2023 05:23

Jens Asbjørn Bøgen

Vedbends modstandsdygtighed og overdrevne vækst gør det til en vanskelig opgave at dræbe denne plante eller fjerne vedbend fra træer, men det er ikke en umulig opgave med hjælp fra haveentusiaster.

Vedbend er en sej og besværlig ukrudtsplante. Hvis den får lov til det, spreder den sig op ad træer og endda på bygninger.

Dens kraftfulde ranker kan trænge ind i træer og skabe revner i bygninger og kan føre til råd, hvis det ikke behandles.

Trætte af at vedbend overtager deres havehegn og grænsemure henvendte en gartner sig til Gardening UK's Facebook-side for at spørge, hvordan man "dræber" denne plante.

David Vallance skrev: "Hvad er det bedste middel til at dræbe vedbend? Jeg skal af med det på hegnet og grænsemurene."

Beskær eller fjern

Når vedbend begynder at klatre op ad et hegn, kan det blive et stort problem. Det er afgørende at holde det under kontrol ved at beskære de sektioner, der klatrer op ad hegnet, eller fjerne hele planten.

Mens vedbend klatrer op ad et hegn, kan dens luftrødder grave sig ind i træet og forårsage skader. Hvis de får lov til det, vil disse rødder vokse sig større og trænge dybere ind i træet. Som resultat kan træet med tiden begynde at rådne eller nedbrydes omkring rødderne.

Mens nogle foreslog at bruge naturlige metoder som kogende vand, argumenterede mange for, at dette ikke ville dræbe planterne, da det "ikke kan trænge ind i rødderne".

I stedet insisterede flertallet af gruppens medlemmer på, at David skal skære grenene ved roden, inden han graver planten op.

Therese Heap sagde: "Skær i bunden, lad grenene dø, og træk dem derefter af (helst i september eller senere på grund af fuglereder). For at forhindre det i at vende tilbage, skal du grave, grave, grave. Rødderne spreder sig, og du vil sandsynligvis trække vedbendskud op i årevis, men små skud er lette at håndtere."

Sheila Morgan havde et andet godt råd: "Skær det af ved basen, træk så meget af som muligt af, og resten vil dø. Derefter skal du grave rødderne op. Det er den eneste måde at komme af med denne plante for altid."

Vicky Beeson kommenterede: "Skær det ved basen, grav roden op, og vedbendet på hegnet vil permanent dø ret hurtigt og aldrig vende tilbage."

"Når det er dødt, træk det væk fra dit hegn. Det er mindre sandsynligt, at det beskadiger hegnet, hvis du kan vente og lade det visne væk."

Trudy Raven skrev: "Jeg ville aldrig have kunnet slippe af med mit uden at grave rødderne op, og jeg havde masser at komme af med. Det var en mareridt, men nu er jeg fri for det."

Tracey Liddle tilføjede: "Du skal hugge det af ved basen og skære stykker ud af den voksende del. Det vil tilsidst visne, men det er den eneste måde at slå det ihjel på, træk derefter alle de dele af, der visner bort."

Kilde: Express