Har du lagt mærke til det lille hul i skruetrækkeren? Det har en afgørende funktion

Hus og have

27/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vidste du det?

De fleste danske hjem har værktøj til de basale reparationer, og her en god skruetrækker er essentiel.

Men mange er ikke klar over, at deres skruetrækker måske har en skjult funktion, som kan gøre hverdagens småreparationer enklere.

Ofte bliver et lille hul i håndtaget på skruetrækkeren overset eller fejlagtigt brugt blot til ophængning af værktøjet.

Dette hul, som nogle håndværkere har stor fidus til, er faktisk tænkt som et praktisk hjælpemiddel til at løsne genstridige skruer.

Det skriver Chip.

Gør det nemmere at dreje

Ved at indsætte en anden skruetrækker eller et aflangt værktøj i dette hul kan du "lave" et længere håndtag, hvilket giver mere kraft og gør det lettere at løsne fastsiddende skruer.

Når man står over for en skrue, der simpelthen ikke vil give sig, kan teknikken være afgørende.

Den ekstra længde på håndtaget reducerer den nødvendige kraft og mindsker risikoen for, at skruen ødelægges under forsøget.

Skruen kan blive ødelagt

Dog skal man være opmærksom og ikke anvende for meget kraft. Hvis en skrue ikke umiddelbart giver sig, kan den blive så beskadiget, at hovedet ødelægges.

I disse tilfælde kan det være en fordel at anvende gennemtrængende olie, som kan løsne skruen ved at blødgøre området omkring den.

Det er også klogt at vurdere, om det kan betale sig at forlade skruen, bore et lille forhul og starte forfra, især hvis skruen er tæt på at være i bund.