Har du købt for mange krydderurter? Sådan får du dem til at overleve i haven

Hus og have

04/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Frisk basilikum til pastaretten, persille fra egen have drysset på kartoflerne eller lige stikke ud og snuppe lidt mynte, du selv har dyrket, til en drink. Mulighederne er mange med en velvoksen urtehave

Mange mennesker har allerede en urtehave, uanset om den er dyrket af frø eller købt i supermarkedet.

Det skriver Express.

Supermarkedsurter holder måske ikke så længe, og skal derfor ompottes for at give dem den bedste mulighed for at overleve i en længere periode og skabe nye planter.

Drivhus eller vindueskarm

Daniel Carruthers, salgsdirektør hos et af Englands største gartnerier sagde: "For flerårige urter såsom mynte, citronmelisse, purløg og bimelisse, vil du opdage, at de sandsynligvis vil have kødfulde, klumpdannende rødder, som let kan deles."

"For planter som disse skal du blot adskille delene af roden og bryde en moden plante i mindre stykker. Derefter kan disse mindre planter gå direkte i jorden og sikre, at de vandes og opbevares på et varmt, lyst sted."

"Et drivhus er ideelt til denne del af processen, eller en varm vindueskarm vil gøre arbejdet, hvis du ikke har et."

For at udbrede fugtelskende urter som basilikum, citronverbena og salvie kan gartnere gøre det ved at dyrke plantens rødder i vand.

Sådan gør du

For at gøre dette skal du tage en stikling fra en etableret plante. Eksperten sagde, at det er bedst at skære to til seks tommer fra en øm stilk med tre eller flere noder og en knop på enden.

Dernæst placeres det i en krukke med omkring seks centimeter rent vand, som skal skiftes hveranden dag, ideelt placeret i et drivhus, hvis det er muligt.

Eksperten tilføjede: "For tørke-tolerante urter i middelhavsstil, såsom rosmarin, oregano, timian og lavendel, kan stiklinger placeres direkte i jorden i stedet for vand.

"Sørg for at blive ved med at vande den nye stikling godt og vente på, at den udvikler nye rødder. Du vil kunne fortælle, at dette er sket, når stiklingen ser frisk og grøn ud.

"Disse urter foretrækker generelt lyst, direkte sollys, så find et sydvendt sted i dit drivhus eller vindueskarm, hvor de vil modtage mindst seks timers fuld sol i løbet af dagen."

Uanset hvilken sort af urter der dyrkes indeni, skal den akklimatiseres, før den plantes udenfor, hvilket betyder, at den gradvist skal vænne sig til solen og regnen.

Det vil gøre dine chancer for at dyrke en "blomstrende og langtidsholdbar" plante meget højere, ifølge haveeksperten.

Eksponering

For at gøre dette skal du tage de nye urter udenfor i løbet af dagen og placere dem i et delvist skygget område, så planten kan akklimatisere sig til de nye vejrforhold.

Daniel tilføjede: "Om natten, tag det tilbage i drivhuset, eller dit eget hus, hvis du ikke har et, for at beskytte mod de køligere nattemperaturer.

“Sæt gradvist dine krydderurter i løbet af et par uger et mere solrigt, mere åbent sted i løbet af dagen, og til sidst vil du være i stand til at plante din nyhærdede krydderurteplante udenfor for altid.

"Mens det er muligt at formere urter med kun en vindueskarm og noget udendørs rum, har dem med et drivhus fordelen af et varmere miljø, maksimal eksponering for sollys og beskyttelse mod elementerne."

Gartnere kan blive ved med at tage stiklinger og ompotte, når deres urteplanter bliver for store for at få et ubegrænset udbud af urter.