Har du ingen stige? Sådan kan du rense tagrender uden

Hus og have

24/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ikke en sjov opgave, men det skal jo gøres ...

Enhver husejer skal vide, hvordan man renser deres tagrender. Selvom dette ikke er en glamourøs opgave, ligesom at lære at rengøre din terrasse uden en højtryksrenser, er det vigtigt. Med tiden vil blade og snavs gradvist bygge sig op i dine tagrender.

Og i løbet af efteråret, når alle bladene falder, accelereres denne proces mildest talt. Når først det når det stadie, hvor det skaber en blokering, er det dér, problemerne starter.

Dette kan føre til, at vand løber over og løber ned ad dine vægge, hvilket kan bidrage til oversvømmelser og fundamentskader. Og skulle vandet fryse til vinteren, kan din tagrende muligvis ikke bære den ekstra vægt, hvilket fører til dyre reparationer. Så dine tagrender skal rengøres rutinemæssigt, uanset hvad du synes om opgaven.

Problemet er, at rengøring af tagrender er en urolig opgave for mange af os. Ideen om at balancere på en stige, der er høj nok til at nå taglinjen, og derefter skulle fjerne nedbrudte blade og andet snavs, er både belastende og skræmmende. Det er derfor, du skal løse denne opgave omhyggeligt og effektivt.

For at hjælpe dig har vi opdelt, hvordan du rengør tagrender trin for trin, med tips og vejledning til at gøre opgaven lidt nemmere. Og hvis højder virkelig er en hindring, har vi listet alternative måder at rense tagrenderne uden stige på.

Uanset hvad, behøver du ikke at bekymre dig om efterfølgende skader fra blokerede tagrender i fremtiden.

Sådan renser du tagrender med en stige

Det skal du bruge:

 • En trappestige eller almindelig stige

 • En plastikske

 • En spand

 • Handsker

 • En ekstra person

 • En vandslange

1. Vælg det rette vejr - Først og fremmest skal du sørge for at vælge den rigtige dag til denne opgave. Du ønsker ikke at gøre det, hvis det for nylig har regnet, ellers bliver bladene fugtige og mere besværlige at fjerne. Vent, indtil de har haft mulighed for at tørre.

2. Vælg de rigtige redskaber - Din stige skal være solid, robust og tilstrækkelig og have masser af rækkevidde med passende højde. Afhængigt af bygningens højde kan du bruge en trappestige, men hvis du ikke nemt kan få adgang til dine tagrender fra denne, vil en forlængerstige være nødvendig.

Du skal også bruge en stor spand til at opsamle affaldet, et par stærke gummihandsker og en lille plastikspade, som passer ind i dine tagrender. Alternativt kan du købe dedikerede værktøjer til dette job. Sørg for, at du også har praktisk tøj på til arbejdet - du bliver sandsynligvis beskidt.

3. Få nogen til at hjælpe dig - Selvom du måske føler dig sikker i dette job, er det vigtigt, at du har en anden person klar til at hjælpe. De vil holde stigen jordet og kan hjælpe med at tømme skovlen og sende alt værktøj op. 

4. Placér stigen - Du vil gerne starte fra nedløbsrøret og arbejde dig op til enden af ​​tagrenden som reference. Når du placerer din stige, skal du sørge for, at den er låst, stabil og sidder på flad fugemasse. Du kan bruge en stigestabilisator til at holde tingene stille, hvis det er nødvendigt.

Sørg for, at der er mindst to trin eller trin til overs på toppen af ​​stigen - hvis du skal overskride dette punkt, eller du kæmper for at nå, er stigen ikke tilstrækkelig høj. Uanset hvad du gør, må du ikke klatre op på taget for at rense dine tagrender.

5. Fjern blade og andet affald - Med scoopen i din tomme spand, klatre på plads og hæng den på din stige, hvor den er let at nå. Begynd derefter at øse alle synlige blade og snavs væk, og fyld spanden, mens du går. Du skal muligvis også bruge dine hænder til store snavs eller akavede sektioner. Sørg for, at du altid har en hånd på stigen, mens du gør dette.

Når du klatrer ned ad stigen for at komme videre til det næste område, så husk at tømme spanden ud i kompostbunken, mens du går.

6. Skyld efter med vand - Det kan tage en god time eller deromkring, men når du har arbejdet dig rundt i tagrenderne, er du klar til næste trin, som er at skylle det resterende snavs væk ved hjælp af en slange. Brug slangen, hvor du er færdig med at fjerne de sidste blade (for enden af ​​tagrenden), og skyl vandet ud i nedløbsrøret.

Hold øje med vandet dræner for at tjekke for utætheder i din tagrende. Hvis du opdager nogen, skal du notere dem, da disse skal repareres senere.

7. Tjek nedløbsrøret - Selvom din tagrende kan se ren og skinnende ud fra oven, så glem ikke nedløbsrøret. Sprøjt vand ind fra toppen, og kontroller hastigheden, hvormed det kommer ud - hvis flowet er aftaget, er der noget, der blokerer det.

For at frigøre denne blokering har du et par muligheder. Prøv først at sprøjte vand ind i nedløbsrøret fra jorden ved hjælp af din slange. Brug det højeste tryk du kan for at få størst effekt. Du bliver derefter nødt til at løbe vand igennem fra oven igen for at skylle affaldet ud.

Alternativt kan du fodre gennem en blikkenslagers slange for fysisk at fjerne blokeringen af ​​røret, ligesom det du bruger til afløb. Du kan også prøve at bruge en løvsuger eller en våd/tør støvsuger fra bunden af ​​nedløbsrøret for at tvinge blokeringen ud.

8. Udfør nødvendige reperationer - Nu hvor dine tagrender er knirkende rene, er det tid til at foretage de nødvendige reparationer. Hvis du opdagede lækager, mens du skyllede tagrenden ud, skal de lappes med tætningsmiddel. Du kan også installere tagrender og tagrendeskærme for at forhindre fremtidige problemer.

Sørg for, at vinklen og placeringen af ​​dine tagrender er tilstrækkelige til, at vandet kan løbe ud - juster dette om nødvendigt. Hvis nogle sektioner er helt revnet eller er kommet væk fra væggen, skal disse udskiftes.

9. Hold øje med dine tagrender - Glem ikke at blive ved med at tjekke dine tagrender periodisk i fremtiden for at holde styr på blokeringer. Ville du tro det, er dette en af ​​de bedste anvendelser for en drone, hvis du ejer en.

Sådan renser du tagrender uden en stige

Hvis stiger er en no-go, er der stadig måder, hvorpå du kan rense dine tagrender sikkert fra jorden. Selvom du praktisk talt ikke har så godt overblik over dine fremskridt.

For det første, for let affald, kan du blot bruge en slange til at vaske bladene væk. Alt du skal gøre er at kombinere din slange med et forlængerværktøj. Denne sættes direkte på din slange og har en justerbar dyse, så du kan lede den ind i tagrenden. Hvis du ejer en højtryksrenser, er der tilbehør til rådighed for også at udvide rækkevidden af ​​disse.

Nogle løvblæsere samt våd-/tørstøvsugere kommer også med forlængelige tagrender, så sørg for at tjekke, om du allerede har det, du skal bruge. Du kan bruge enhver af disse metoder fra jorden, men hvis blokeringen forbliver, og du ikke kan finde den herfra, kan det være nødvendigt med en professionel.

Du kan altid hyre en professionel til at løse denne opgave, hvis du er bekymret over det. Bare lad være med at ignorere det, ellers kan dine tagrender ende med at ødelægge din ejendom.

Hvor ofte skal du rense tagrenderne?

Alt taget i betragtning bør du i gennemsnit rense dine tagrender to gange om året, ideelt om foråret og efteråret. Du kan dog blive bedt om at gøre dette oftere, afhængigt af flere faktorer.

For det første, hvis dit hjem er omgivet af den type træ, der fælder regelmæssigt, såsom fyrretræer, skal du muligvis rense dine tagrender så ofte som hver tredje måned.

Hvis du bor i et område, der lider af kraftige storme eller kraftige vinde, skal du tjekke dine tagrender efter hver storm, når tingene er faldet til ro.

Tegn på, at dine tagrender er blokerede

Det er vigtigt at erkende, når dine tagrender er blokerede. Selvom du tjekker dine tagrender rutinemæssigt, kan de nogle gange blive tilstoppet uventet. For eksempel kan en storm blæse overskydende blade rundt i dit hjem, eller måske kan et træ i nærheden tabe alle sine blade i løbet af kort tid.

Under alle omstændigheder kan det følgende tyde på, at dine tagrender er blokerede, og du bør handle hurtigt.

 • Vand, der løber ned langs siden af ​​dit hus - Når dine tagrender løber over, skal vandet et sted hen. Hvis du bemærker, at det løber ned langs siden af ​​dit hus, er det et tegn på, at dine tagrender er blokerede. Dette kan plette, hvis det ikke behandles.

 • Stående vand - I forlængelse af ovenstående punkt, hvis vandet samler sig, hvor det ikke burde, kan dette føre til stående vand omkring fundamentet af din ejendom. Dette skal løses, for det kan skade fundamentet.

 • Tagrender begynder at synke - Tagrender kan synke og bøje væk fra bygningen, hvis de udsættes for overskydende vægt af blade, snavs og stillestående vand i længere tid.

 • Der er mange myg - Myg tiltrækkes af stående vand til at lægge æg. Hvis der samler sig vand i din tagrende, har du et sikkert, uforstyrret område, hvor de kan lægge æg.

 • Gnaverbesøg - Ligeledes vil gnavere, såsom egern og mus, også flokkes til blokerede tagrender. Dette skyldes, at blade og affald er ideelle redematerialer.

 • Du har ikke renset dem i noget tid - Endelig, hvis du ikke holder dig til en almindelig rengøringsplan, vil dine tagrender naturligvis blive blokeret over tid. Det bør gøres to gange om året i foråret og efteråret, men oftere kan det være nødvendigt afhængigt af vejret og dit miljø.

Kilde: Tom's Guide